Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tribunals en el 'Cas BPA'

Judici a la dona d'Higini Cierco

L’ordenança penal serà el 2 de febrer per coaccions, xantatge, injúria a l’autoritat i tràfic d’influències
Judici a la dona d'Higini Cierco pels missatges a Martí i Saboya

Judici a la dona d'Higini Cierco pels missatges a Martí i Saboya

El missatge que va enviar la dona d'Higini Cierco a Toni Martí. Cliqueu damunt la imatge per veure el missatge complet

Actualitzada 26/01/2017 a les 17:09
La Batllia ha convocat per al 2 de febrer una vista d’ordenança penal (sistema de judici ràpid per als delictes de menys de quatre anys de petició de presó) en què es jutjarà la dona d’Higini Cierco. La causa prové dels WhatsApp que Carmen Martínez va enviar a Toni Martí i a Gilbert Saboya (es reprodueixen al costat els que va rebre el cap de Govern) i que versen al voltant de les actuacions de l’executiu en el cas BPA. La Batllia ha considerat que els missatges tenen un vessant delictiu i se li imputen coaccions, xantatge, amenaces, injúria a les autoritat i tràfic d’influències. Aquesta és la qualificació de la Batllia, però no ha de ser la petició que faci la fiscalia. És possible, segons fonts properes al cas, que el ministeri públic acabi instant només dos o tres dels delictes mencionats.
La instrucció del cas ha determinat que hi va haver amenaces clares. El missatge més evident és el que s’envia a Gilbert Saboya en què s’explicita: “Ets un mentirós” i a continuació s’hi afegeix: “Però estàs a la LLISTA.” És a partir d’aquest missatge, perquè anteriorment n’havia rebut del mateix emissor Toni Martí, quan l’executiu es planteja portar-la a la fiscalia. El missatge presumptament amenaçador contra Saboya data del 24 d’agost del 2016, però Govern no porta l’afer al ministeri públic fins unes setmanes després. Suposadament Carmen Martínez també va enviar missatges al cap de Govern amb la voluntat de demanar que intercedís per posar fi a una situació que des de la família Cierco es considera injusta. Al mateix temps, en els missatges es reitera la innocència dels Cierco en tot l’afer BPA.

Acceptar o rebutjar
L’ordenança penal s’utilitza com a model per tancar casos referits a delictes menors, contravencions penals o delictes majors en què la pena a demanar sigui molt petita. Normalment es descarta demanar pena de presó, sinó que es refereix més a arrestos o multes. Un exemple del que la batlle pot decidir demanar en aquest cas concret podria ser una pena d’arrest domiciliari que només es faria efectiva si es vulnerés, per exemple, la prohibició de tornar a posar-se en contacte amb les persones a les quals suposadament s’ha amenaçat.
El funcionament és simple. La batlle comunica a l’acusada i a la fiscalia quins són els càrrecs que se li imputen i quina pena es demana per cadascun d’ells. En el cas de Carmen Martínez es tracta de cinc presumptes delictes diferents i per tant hi ha d’haver una petició per a cadascun. Amb la petició que faci la batlle han d’estar d’acord tant la fiscalia com l’acusada. En cas que hi hagi consens el cas es tanca en aquell mateix moment i no hi ha possibilitat de recurs. Si el ministeri públic o l’acusada no estan d’acord en la pena que demana la batlle l’ordenança penal se suspèn i la causa torna al camí ordinari de finalitzar la instrucció i acabar en un hipotètic judici.

EL TC AVALA LA VENDA DE L'ENTITAT
El Tribunal Constitucional no ha admès a tràmit el recurs d’empara d’Higini i Ramon Cierco Noguer, Ricard Climent Meca, Frederic Borràs Pàmies i Joan Pau Miquel Prats en què es considerava que tot el procés de subhasta i venda de BPA vulnerava els seus drets. El TC tampoc ha admès a tràmit la petició d’empara de 22 dels 25 processats del cas BPA amb relació a les queixes respecte que la batlle Mingorance no hauria començat a investigar les accions de la policia patriòtica espanyola amb relació a BPA. Es demanava després que Higini Cierco afirmés que havien patit coaccions per les dades dels Pujol.

LA MAJORIA DELS PROCESSATS DE BPA DEMANEN QUE LA BATLLE MINGORANCE SURTI DEL CAS
La majoria dels 25 processats pel cas BPA han tirat endavant una petició d’inhibició per a la batlle Canòlic Mingorance, entenent que no podia ser ella qui portés la instrucció del cas. El motiu fonamental es basa en el fet que a la Batllia hi havia un procediment antic amb relació a Rafael Pallardó, el testaferro del mafiós xinès Gao Ping. Cal recordar que aquesta primera causa del cas BPA està fonamentada en el suposat blanqueig de prop de 70 milions d’euros a través de Rafael Pallardó i que aquests diners es van enviar (molts dels quals en compensacions a Espanya) a familiars del mafiós que residien a la Xina. Pel fet que la Batllia ja estava investigant prèviament Pallardó els processats entenen que havia de ser el batlle que portava aquest cas qui havia de tenir prioritat per ser designat per fer-se càrrec del cas BPA. Aquesta línia argumental entén que com que Rafael Pallardó està involucrat en la causa, i el seu testimoni és una de les claus de tot el procés, hauria de ser el batlle que havia portat l’anterior afer qui fos designat en lloc de Mingorance. Cal recordar que Mingorance va obtenir la causa del cas BPA perquè és una de les dues batlles especialitzades en delictes relacionats amb blanqueig de capitals i corrupció. I la causa dels 25 processats té el blanqueig com a principal delicte.
Etiquetes
  • #23 payasada
    (28/01/17 09:15)

    Ostras, Quins missatges més amenaçadors...quina por!La senyora Cierco ! quin perill...uf...no sé com has pogut dormir...

    Respondre
  • #22 Per flipar
    (26/01/17 19:28)

    Això és un wassap injuriós o ofensiu??? De debó?, , Deu n'hi do!

    Respondre
  • #21 Ull per ull
    (26/01/17 19:13)

    Quan un ho té tot perdut i està acorralat, una sortida pot ser tirar de la manta i que peti tot d'una vegada per totes. Com es diu vulgarment: "Merda per mí, merda per tots".

    Respondre
  • #20 Mireia
    (26/01/17 18:21)

  • #19 Ad Orbis non veritas
    (26/01/17 17:54)

    La fi justifica els mitjans, aquesta màxima immoral és la que porta a la premsa a publicar les misèries de dues famílies andorranas.Un altra cosa es la realitat del cas Bpa, que està molt lluny del que s'està publicant.

    Respondre
  • #18 mèdium
    (26/01/17 17:24)

    Prepareu-vos per una nova campanya mediàtica desde mitjans de la ultra dreta espanyola contra Andorra. I si no la voleu, que la batllia no faci enfadar a la esposísima.

    Respondre
  • #17 joan
    (26/01/17 16:57)

    antonio va dir..
    antonio, porque no te haces juez? Tal como van las cosas serías un juez estrella en la presente legislatura. Con tu criterio imparcial y ecuánime encajarías a la perfección.

    Respondre
  • #16 David
    (26/01/17 16:11)

    Ja ja ja ja ja ja ja ja ja 

    Respondre
  • #15 Antoni
    (26/01/17 15:45)

    Que una notícia tan friki com aquesta sigui la primera plana només demostra que queden pocs i dolents arguments per tapar l'espoli de Bpa.

    Respondre
  • #14 Lluis
    (26/01/17 13:45)

    La veritat no se com el govern no te vergonya de denuncia això, crec que aquest país a perdut el Nord.Es una pena!!!! Pobre Andorra 

    Respondre
Veure’n més
23
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts