salut

Detectat un brot de gastroenteritis a l'escola francesa de la capital

Investigació per determinar si l’origen és una intoxicació alimentària

Detectat un brot de gastroenteritis a l'escola francesa de la capitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut ha iniciat el protocol d’investigació per determinar l’origen del brot de gastroenteritis que afecta alumnes i professors de l’escola francesa de Ciutat de Valls, a Andorra la Vella. La mesura es va activar ahir, després que des de l’escola constatessin que un nombre remarcable d’alumnes i també algun professor patien els mateixos símptomes. Es va notificar la situació al Govern i, tal com està establert, des de l’àrea de Salut es va activar el protocol específic dirigit a trobar l’origen i constatar si es tracta d’una intoxicació alimentària. Tanmateix, es van entregar enquestes epidemiològiques a tots els alumnes en què es qüestionava a les famílies sobre si els nens havien presentat símptomes relacionats amb la gastroenteritis (febre, mal de panxa, vòmits, diarrees) els darrers dies. Des del Govern no van poder precisar quin és el nombre exacte d’afectats pel brot i hi van afegir que no ho podran determinar fins que no tinguin les enquestes, matisant que el nombre d’absències d’ahir no era un indicador que sigui fiable, ja que algunes podien estar motivades per altres casuístiques.

Quant a la investigació, i segons van detallar des de l’Associació de Pares, que gestiona la cantina del centre educatiu, els tècnics van recollir mostres del menjar que s’havia consumit el dia anterior al menjador escolar. També mostres de femtes dels afectats. Els resultats de les analítiques hauran de determinar si es tracta d’un brot que té com a origen l’escola per algun aliment servit en mal estat o per una manipulació incorrecta del que es va cuinar, o bé si es tracta de factors aliens a l’escola atès que és una època d’alta incidència d’aquest tipus de patologies que, a més, presenten un elevat risc de contagi. Els resultats es coneixeran els propers dies.

Des de l’Associació de Pares van remarcar que se segueixen protocols estrictes de seguretat a la cuina i que hi ha un control acurat dels procediments, però que si finalment es confirma el brot i que ha estat motivat per “un error atribuïble a la cantina es corregirà”.

tracking