TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

estadística sanitària

Catalunya registra 120 avortaments de dones del Principat

Augmenten més del doble les noies menors de 20 anys que acudeixen a clíniques catalanes per interrompre l’embaràs

Catalunya registra 120 avortaments de dones del Principat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 120 dones van inter­rompre voluntàriament el seu embaràs en clíniques catalanes durant l’any 2015. La xifra, registrada pel departament de Salut de la Generalitat, mostra certa tendència a la baixa en comparació amb el 2014. Llavors van ser un total de 124 les ciutadanes que van acudir a la sanitat catalana per avortar, unes dades que ja eren inferiors a les 131 del 2013 i les 133 del 2012. Entre el 2014 i el 2015, així, es va registrar una disminució del 3,22%. Pel que fa al perfil, en aquesta ocasió dominen les dones d’entre 20 i 24 anys (23,3%) –en les darreres dades publicades les majoritàries es trobaven entre els 25 i 29 anys– solteres (81,7%), amb estudis de segon grau (56,6%) i assalariades (75%).

Ara bé, si hi ha una xifra que crida l’atenció és la que correspon al nombre de noies menors de 20 anys que interrompen voluntàriament l’embaràs a Catalunya. El 2015 en van ser 19, més del doble que les que ho van fer el 2014, quan havien estat 8. Es tracta del registre més elevat des del 2006. Fins ara, la xifra més similar i tot i així era inferior, havien estat les 16 interrupcions en aquesta franja d’edat registrades els anys 2009, 2010 i 2011. Pel que fa a la resta de grups d’edat seguixen pesant les de 25 a 29 anys (un 20% dels casos), seguides de les de 30 a 34 (un 17,5%) i les de 35 a 39 (16,7%). Les dones més grans de 39 anys que van avortar van ser 8 (6,6%).

Assalariades

Si es té en compte la situació laboral, les dones assalariades conformen un any més el gruix més important d’avortaments, i a molta distància les segueixen les estudiants (12,5%), aturades (9,2%) i per últim la resta de casuístiques registrades. D’altra banda, la distribució segons l’estat civil i el nivell d’instrucció es manté en xifres molt similars a les del 2014.

La presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa Mendoza, apuntava que la xifra d’avortaments del país podria ser superior si es té en compte el fet que “només sabem les que van a Catalunya, però no tenim les que van a França o altres llocs”. Des de l’entitat, que des de l’octubre recull signatures per denunciar el vet a l’avortament que es produeix al Principat, es considera que la situació “és molt greu perquè no podem avortar ni en els tres supòsits bàsics”. A més, va fer molta incidència en el fet que “falta educació sexual” i va reclamar “més diners del pressupost per a temes socials”.

Des de l’entitat hi ha la voluntat de traslladar les signatures recollides a la Unió Europa i al Consell d’Europa. Actualment tenen 2.500 firmes i es vol obrir la recollida per internet, en plataformes diferents a Change.org. Amb tot, Mendoza va destacar que estan centrats a “buscar suport a fora perquè dins el país no se’ns fa cas”. Així, s’han fet reunions i trobades amb persones dels països veïns “i tothom s’ha quedat frepat”. La presidenta d’Stop Violències va remarcar que la recollida de signatures impulsada per la plataforma Sí als nostres drets “va estar molt bé. Van arribar a recollir 4.000 firmes en molt poc temps. Però tot i que estaven molt ben organitzats les signatures van quedar en un calaix. I no volem que torni a passar, però això ho durem a Europa”.

tracking