Efectes del temporal

La mínima baixa de -20 graus i es reobre l'accés a França

El port d’Envalira es manté tancat, es necessiten dispositius especials per conduir a partir de Canillo, la Cortinada i Pal, i es prohibeix la circulació de vehicles pesants al Tarter.

La mínima baixa fins als 20,4 sota zeroFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El fort temporal va deixar ahir mínimes inferiors als vint sota zero. Arcalís és el lloc on es van registrar les temperatures més gèlides, amb 20,4 graus sota zero ahir a la matinada, va informar el director de Protecció Civil, Francesc Areny. A Arcalís, ahir a la tarda es va arribar 17,2 graus negatius, xifra que superava Envalira, que es va situar a 18,6 graus sota zero, segons el Servei de Meteorologia. Tot i les baixes temperatures i les gelades que s’esperaven, Areny va manifestar que no hi va haver complicacions rellevants. “Ha estat un dia gairebé normal, amb poques incidències, i en el trànsit tot ha anat força bé, malgrat la gran nevada”, va ressaltar Areny. A més, va remarcar que les accions realitzades conjuntament amb els comuns dilluns a la nit per llançar sal a la neu perquè es fongui i evitar que geli “ha funcionat bé”.

El risc de gel tampoc va comportar un increment d’actuacions mèdiques, van dir des de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Restablert el pas amb França

El pas amb França es va obrir ahir a les 20.30 hores, va detallar Mobilitat. Tot i així, es va mantenir la restricció als camions de més de 19 tones i era obligatori circular amb cadenes.

El pas es va tancar dissabte passat. Malgrat això, Michel Ser­res, de l’Associació de Veïns i Comerciants, va dir que no va tenir gaire repercussió i que els turistes van arribar igual. “Hi ha molta gent, s’havia de fer la volta, però ja hi estem acostumats”, va indicar Serres. Però no tothom pensa igual. Jean Jacques Carrie, d’Iniciativa Publicitària, va exposar que “el temps estava molt malament” i que cada “cada cop que es tanca és complicat” perquè “no hi ha gent”. En aquest context, va instar el Govern “que faci el màxim” perquè la carretera estigui oberta quan fa mal temps.

Arran del tall, els hotels també van tenir cancel·lacions a les reserves. “Tenim una habitació que no van poder arribar per culpa del temporal i el tancament, però és una situació habitual per a nosaltres. Sempre que hi ha nevades fortes passa el mateix”, van explicar des d’un establiment. Des d’un altre hotel van reconèixer que no van poder arribar-hi els clients. “Hi ha hagut una situació climatològica molt adversa i això crea complicacions”.

Per un altre costat, es preveu que avui s’obri el port d’Envalira. Areny va relatar que s’estan realitzant tasques per treure neu de la carretera. En el cas de la CG-2, a partir de Tarter, ahir es mantenia la restricció de circulació als vehicles de més de 19 tones. En aquesta mateixa via, des de Canillo es requerien dispositius especials per circular. També es necessitaven aquests equipaments a la CG-3 a partir de la Cortinada i a la CG4 des de Pal.

Pujada de les temperatures

A partir d’avui s’espera que pugin les temperatures, segons Areny. De fet, el servei de meteorologia anuncia màximes de 2 graus i mínimes de menys sis graus sota zero, una tònica que es mantindrà demà. Per això, el ministre d’Educació, Èric Jover, va anunciar que avui es reprèn “l’esquí escolar amb normalitat”. A més, va detallar que tampoc es va produir cap complicació destacada. “Teníem por de la baixada de temperatures, les plaques de glaç que es poguessin formar dificultessin el transport escolar però no em consta cap incidència”, va destacar Jover.

EL VENT TRENCA EL VIDRE D'UN ASCENSOR DE LA CAPITAL I UN COTXE SURT DE LA VIA PEL GEL

El fort vent que va bufar ahir a la matinada va provocar que es trenqués l’ascensor del carrer Prat de la Creu de la capital. “El vent es va filtrar per un marc i va fer una pressió que va desencaixar tot el vidre de dalt a baix. Vam tindre molta sort que eren les dues de la matinada i no hi havia ningú”, va exposar la cònsol major d’An­dor­ra la Vella, Conxita Mar­sol. Els tècnics ahir treballaven per assegurar el vidre de l’altre ascensor i reparar el malmès, una feina que Marsol creu que s’allargarà dies. La cònsol va explicar que ahir es mantenia la via acordonada i “no hi pot passar ningú caminant per aquesta zona”.

D’altra banda, un cotxe va sortir de la via a les 09.30 hores a l’entrada del túnel de les Dos Valires en sentit nord perquè la carretera estava gelada, segons van informar fonts policials. El conductor va perdre el control i el vehicle va bolcar. Mobilitat va haver de tallar durant mitja hora el túnel en sentit nord mentre la grua retirava el turisme. El conductor va resultar ferit lleument i no va requerir atenció mèdica.

La mínima baixa fins als 20,4 sota zero

tracking