'Cas BPA'

Monitoratge obsolet

El sistema de monitorització data de l’any 2000, Interior el considera obsolet –basant-se encara en la línia telefònica fixa– i té previst canviar-lo al febrer.

Monitoratge obsoletFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El TC ha establert que l’ar­rest domiciliari de Joan Pau Miquel amb control monitoritzat es farà “sota les instruccions, la supervisió i la decisió del Tribunal de Corts”, i “sota la vigilància eficaç del servei de policia”. El Tribunal de Corts disposa de cert marge de maniobra i a banda del control amb el braçalet (que pot anar al braç o al peu) haurà de determinar si inclou altres mesures de reforç en la vigilància. Una d’elles podria ser la presència d’agents a la porta del domicili, tot i que és força infreqüent, si se sospita que el monitoratge dona poques garanties.

L’opció de l’afegit policial no és descartable si es té en compte que el sistema de monitorització per a arrestos domiciliaris és obsolet i data de l’any 2000. Així ho va reconèixer recentment el ministeri d’Interior, que ja té en marxa el projecte per a un nou model, molt més modern i segur. El sistema actual “està basat en la presència física dels aparells de control en un lloc determinat”, segons la sentència, tenint en compte que encara va per la línia fixa del telèfon. El ministeri va comunicar al Constitucional que el nou sistema “està previst que s’implanti a partir del mes de febrer del 2017” i que “presenta uns avantatges concrets”. L’ex-conseller delegat de BPA va ser alliberat ahir i es pressuposa que d’entrada estarà controlat amb el model obsolet fins que el mes vinent entri el nou en funcionament.

El sistema de control es basa en una connexió del braçalet a una línia telefònica. Aquest és el motiu pel qual només es pot utilitzar amb andorrans i residents, ja que s’ha de tenir un contracte telefònic amb Andorra Telecom. Un altre punt destacat és que el cost en el tràfic telefònic pel control del braçalet recau en l’arrestat i no en l’Estat. També seria el pres qui hauria de pagar el cost de situar els agents a la porta del domicili o de qualsevol altra mesura extra de seguretat que dictés el Tribunal de Corts.

ORDENANÇA DE MÒDUL A LA PRESÓ

La informació tramesa pel centre penitenciari de la Comella al TC indica que Joan Pau Miquel treballa des del 28 d’abril del 2016 com a “ordenança de mòdul”. Explicita que “durant l’ingrés” el pres “ha mostrat una bona conducta i col·laboració”. Un altre fet destacat és que “va ser ingressat a l’hospital per un episodi depressiu major des del 8 d’octubre del 2015 fins al 4 de febrer del 2016”. El TC posa de manifest que “el processat és de nacionalitat andorrana amb un fort arrelament familiar i social”, incidint que al centre ha rebut centenars de visites de familiars.

tracking