Els efectes del temporal

La nevada acumula gruixos de rècord

A les cotes més altes hi ha fins a dos metres de neu i el risc d’allau és màxim

La nevada acumula gruixos de rècordFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director de Protecció Civil va admetre ahir que finalment les nevades dels darrers dies han estat superiors a les previsions pel que fa als gruixos. Així, segons les dades facilitades per Areny, dels 30 centímetres que es preveia que caurien al nord del país entre diumenge al matí i ahir es va passar a 80 centímetres en 24 hores a la cota 2.000. “Les precipitacions més importants han estat al nord del país. Les muntanyes del sud no s’han vist tan afectades”, va indicar. Així doncs, després de set dies de precipitacions, l’episodi es tancaria amb 180 centímetres de neu caiguda, que un cop compactada es redueix a una acumulació de 120 centímetres.

A les estacions d’esquí també han celebrat unes precipitacions que els garanteixen unes bones condicions de cara a les properes setmanes. En aquest cas els gruixos acumulats són gairebé de rècord. A Grandvalira des de dimarts fins ahir al vespre van acumular 170 centímetres de neu, amb previsió que s’incrementés amb les precipitacions d’avui. Uns gruixos que gairebé igualen els 172 centímetres acumulats entre el 22 i el 28 de febrer del 2015. En el cas de Vallnord, a Pal-Arinsal hi havia entre 70 i 120 centrímetres mentre que a Arcalís hi havia 2,5 metres de neu a les zones baixes.

Risc d’allau

Francesc Areny va remarcar que el risc d’allau se situa a nivell 5 sobre 5 al nord i al centre del país, mentre que a la meitat sud s’ha situat en nivell 4. Això ha fet que tant des de les pistes com des del Govern es treballés intensament per fer tirs d’allaus. El director de Protecció Civil va explicar que ahir al matí es van fer tirs a la zona de les Fonts d’Arinsal i es va confinar els veïns propers per motius de seguretat. En el cas d’Arcalís, ahir es van fer una dotzena de tirs de canó. Amb tot, Areny va manifestar que “com que no tenim visibilitat no podem saber amb seguretat si les plaques s’han desprès o si han parat a mig pendent”. El túnel d’Envalira també va estar tancat ahir al matí després que es desprengués una cornisa de neu.

MÉS DEL 70% DELS ALUMNES VAN A CLASSE I ES TORNA A SUSPENDRE L'ESQUÍ ESCOLAR

El director de Sistemes Educatius i Serveis Escolar, Marc Jover, va explicar ahir que malgrat la meteorologia es va viure una jornada de “normalitat”, i que més d’un 70% dels alumnes de mitjana van assistir a classe. Jover va detallar que el transport escolar no va patir més incidències que els retards “normals” en una jornada d’aquesta complexitat.

Precisament, per garantir l’arribada dels alumnes als centres educatius, des del COEX es va anunciar un dispositiu especial a les escoles. “Reforçarem el preventiu per garantir l’entrada a les escoles i també les vies que hi donen accés i les carreteres dels voltants”.

D’altra banda, avui ha quedat suspès l’esquí escolar a causa de la situació a les estacions d’esquí, tal com va passar ahir. Des de l’executiu es va indicar que cada dia s’analitzarà el risc d’allau, la situació dels accessos i les informacions que es donin des de les pistes per tal de determinar si es reprèn l’activitat. Jover va deixar clar que la voluntat és “informar al més aviat les famílies”.

ELS COMUNS SUMEN ESFORÇOS EXTERNS PER AGILITZAR LA TRETA DE NEU ALS CARRERS

La important nevada i l’anunci d’una caiguda imminent de les temperatures va fer que els comuns sumessin esforços amb el COEX per tal d’agilitzar la treta de neu. A la capital es va fer una crida recordant als propietaris l’obligació de netejar les voravies per evitar que es gelessin. “Feia anys que no vèiem una nevada com aquesta i hem demanat col·laboració. La resposta ha estat positiva”, va afirmar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol. A més, la corporació va destinar 30 persones més del departament d’Higiene a tasques de neteja de neu i, a més, es va contractar una empresa externa per treure la neu dels aparcaments. Una mesura que també va utilitzar el comú d’Escaldes-Engordany, que tenia una trentena d’efectius treballant en aquestes tasques amb tres quads i dues màquines llevaneu, a més de la neteja manual.

D’altra banda, el comú d’Encamp va informar que els aparcaments de Sant Miquel, Terres Primeres de Baix i Encamp s’obriran avui a les nou per agilitzar la treta de neu.

tracking