Efectes del temporal

Alerta per temperatures que poden baixar a mínimes de -20

Govern demana precaució perquè els termòmetres es poden quedar amb màximes de -4 graus i mínimes de fins a -20

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un cop superat l’episodi de nevades més important del temporal que ha afectat també les cotes més baixes del país, ahir el Govern va fer un toc d’alerta davant “el descens brutal” de les temperatures que està previst per avui. “S’esperen temperatures màxim als país d’entre 3 i 4 graus negatius i la mínima pot arribar als 15 o 20 graus negatius”, va exposar el director de Protecció Civil, Francesc Areny. Un fet que “complicarà” la circulació tant a les carreteres com a les voravies. “Haurem d’anar molt alerta”, va advertir, afegint que després de les precipitacions “ara es glaçaran voravies i calçades”.

És per aquest motiu que es va fer una crida perquè tots els ciutadans col·laboressin en la treta de neu i Areny va demanar “evitar els desplaçaments amb vehicles si no són estrictament necessaris i també a peu. “Si ens hem de desplaçar que sigui amb vehicles degudament equipats i si és a peu intentem utilitzar botes adequades”, va exposar.

Per millorar l’estat de les vies del país, des del COEX es va anunciar una acció preventiva de tirar sal a les carreteres per evitar que es formi glaç. “Tirarem sal abans perquè quan caiguin les temperatures ja actuï ràpidament”, va explicar el cap del COEX, Jordi Garcia, que hi va afegir que l’objectiu era que “abans que arribi la baixada de temperatures tenir, almenys, tot el que és la neu de voravies i carreteres treta perquè no hi hagi congelació”. Ara bé, va recordar que a partir de -7 o -8 graus la sal perd efectivitat, per la qual cosa aplicant el preventiu esperen poder actuar amb eficàcia fins als -11 graus.

Precaució

Davant la possibilitat de gelades, Areny va insistir a tenir especial cura de “la gent gran i la gent amb mobilitat reduïda, que segur que tindran problemes per circular per les voravies”. D’altra banda, també es va recomanar que a més de vigilar amb el gel es tingui en compte la neu que podria caure de les teulades.

D’altra banda i pel que fa a l’estat de les carreteres, durant bona part del dia va ser necessari l’ús d’equipaments especials a tot el país. Amb tot, ahir a última hora del vespre l’obligatorietat es restringia a partir de Canillo, Ordino i Erts. A més, es va restringir el pas dels vehicles de més de 19 tones a la CG-2 a partir del Tarter, a la CG-3 a partir de la Cortinada i a la CG-4 a partir d’Erts. En aquest sentit, durant la jornada el cos de policia va tenir una cinquantena d’efectius repartits per tota la xarxa viària per controlar els punts de cadenatge obligatoris i en algunes zones, a causa de l’acumulació de neu i al pendent de la carretera, es va fer necessari l’ús de cadenes encara que els vehicles anessin equipats amb rodes de contacte.

El director adjunt de la policia, Bruno Lasne, va ser contundent quant a la vigilància per evitar complicacions viàries: “Tot vehicle que no vagi equipat serà sancionat. I si els efectius que tenim al carrer consideren necessari que s’ha d’immobilitzar el vehicle en qüestió també ho farem perquè fer-lo girar potser també és un perill per als altres.” Cal recordar que les multes per no anar equipat són de 180 euros per als vehicles de menys de 3.500 tones i de 500 euros per als de més de 3.500 tones.

Pel que fa a les carreteres que segueixen tallades són la de Montaup, els accessos a Arcalís a partir de Sorteny i el port d’Envalira. També continua tallat l’accés a França sense data de reobertura a causa de l’elevat risc d’allaus a l’RN-22. Areny va explicar que les autoritats franceses han prioritzat la reobertura del túnel de Pimorent, que ahir a la nit seguia tancat.

Alerta per temperatures que poden baixar a mínimes de -20

tracking