Efectes del temporal

La nevada de la temporada

Les cotes altes acumulen gruixos de fins a 80 centímetres de neu i la presència de fortes ràfegues de vent obliga a tancar l’accés a França

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les previsions meteorològiques es van complir i ahir el país va viure una jornada marcada per la neu. Les precipitacions van arribar fins a les cotes més baixes, fins i tot a la frontera del riu Runer, i a la part nord del país es van acumular els gruixos més importants de la temporada. Tal com va explicar el cap d’àrea de gestió d’emergències de Protecció Civil, Cristian Pons, a la cota 2.000 des de dissabte a la nit fins ahir es va arribar als 80 centímetres. A les més baixes, els gruixos anaven des dels 5 fins als 15 centímetres.

De fet, Pons va explicar que a primera hora del matí la presència de neu entre la zona del Sant Eloi i la frontera espanyola va obligar el COEX a “treballar fort” per netejar la carretera. On no es va poder garantir el pas va ser a l’accés a Arcalís, al port d’Envalira i a l’RN-22 que dona accés a França. Malgrat que dissabte finalment només es van aplicar restriccions als vehicles de més de 19 tones, ahir cap a les deu del matí l’Agència de Mobilitat va informar que les autoritats gal·les havien decidit prohibir totalment el trànsit rodat. “Tenen passadissos d’allaus complicats i no se la volen jugar”, va assegurar el representant de Protecció Civil, que va indicar que amb les previsions per avui, que indiquen una intensificació de les nevades i vent, veia difícil que es reobrís el pas.

El Pas de la Casa

Aquesta vegada, però, els veïns i empresaris del Pas de la Casa van ser més receptius amb la decisió. “És normal perquè aquí fa molt mal temps”, va explicar un dels representants de l’Associació de Veïns i Comerciants, Michel Ser­res, que hi va afegir que “és cert que la gent ha de fer més volta per anar per Puigcerdà, però ha marxat bé”. Menys satisfacció va mostrar Elisenda Montané, de l’hotel Kandahar. “Hem tingut clients francesos que no han pogut arribar i les sortides han anat força malament perquè no sabíem si tornarien a obrir la carretera o si permetrien fer combois en algun moment”, va detallar Montané, afegint que alguns clients havien esperat fins a una o dues hores per si França obria l’accés. “Només ens han dit que era pel vent, però no sabem si no s’haurien pogut fer alguns combois”, va lamentar l’empresària.

I precisament les fortes ratxes de vent van obligar els dos dominis a mantenir tancades les seves pistes. Grandvalira no va arribar ni a obrir, i és que el torb que es produïa, amb ràfegues de fins a 80 quilòmetres per hora, també impedia tenir bona visibilitat. En aquest sentit, es va recordar que els titulars del forfet de dia o del forfet multidia poden guardar-lo i durant aquesta temporada i la que ve canviar-lo per un altre. En el cas de Vallnord, Arcalís no va obrir i malgrat que Pal-Arinsal en un primer moment va obrir la part baixa, poca estona després va anunciar-ne el tancament. En el cas d’Ordino, també es disposa de garantia meteorològica i per tant els clients amb forfet de dia podien bescanviar-lo.

Malgrat no obrir les instal·lacions els treballs no es van aturar i durant tot el dia es van fer tasques de neteja i tirs d’allaus amb Gasex. De fet, Cristian Pons va explicar que dissabte a les onze de la nit es van fer detonacions a Soldeu i a Arinsal (a l’allau de les Fonts i a la de la Coma), unes tasques que es van repetir ahir al matí. Cal tenir present que les precipitacions van deixar capes molt febles, amb molta neu acumulada, que va fer que el risc d’allaus se situés en 4 sobre 5 tant al nord com al centre del país. Pons va recordar la perillositat de practicar esquí forapista: “Qualsevol pas pot fer caure una allau.”

GOVERN SUSPÈN L'ESQUÍ ESCOLAR PEL MAL TEMPS

El Govern va avisar ahir que suspenia la jornada d’esquí escolar prevista per avui a causa de les nevades i el vent. Amb tot, es va mantenir el servei de transport escolar. Pel que fa a la resta de la setmana d’esquí escolar, la decisió es prendrà avui en funció de com evolucioni el temps. I és que cal tenir present que la previsió meteorològica indica que les precipitacions de neu s’han de mantenir fins demà a la tarda, quan haurien de començar a disminuir. Amb tot, les baixes temperatures continuaran i fins i tot es poden intensificar a partir de dimecres, si bé ja no hi hauria nevades. Pel que fa al vent, està previst que es mantingui fins demà, quan passaria de fort a moderat.

El temporal impedeix obrir les estacions i tanca l'accés a França

tracking