Professions sanitàries

Andorra triplica la ràtio de dentistes per habitant que recomana l'OMS

L’Organització Mundial de la Salut recomana un odontòleg per cada 3.500 habitants i a Andorra n’hi ha un per cada mil

Andorra triplica la ràtio de dentistes per habitant que recomana l'OMSArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de dentistes convencionats amb la CASS ha superat totes les xifres previsibles i s’ha situat en setanta, segons les últimes dades fetes públiques per la parapública. L’evolució compleix les pitjors expectatives que havia avançat el Col·legi d’Odontòlegs i situa el país amb una taxa d’un professional per cada mil habitants quan la recomanació de l’OMS és que totes les necessitats estan més que cobertes amb un cada 3.500 habitants. Fonts del sector sanitari van indicar que tant la Seguretat Social com el ministeri miren amb preocupació l’increment incessant del nombre de dentistes i de fisioterapeutes que s’estan convencionant a la CASS. En el cas dels fisioterapeutes, la ràtio no és tan alarmant, però ja n’hi ha el doble que a Espanya. Per als 70.000 habitants n’hi ha 104, mentre que a Espanya per cada 70.000 habitants n’hi ha 58.

El problema que provoca certa alarma és tant el nombre de professionals al qual han arribat les dues especialitats com la velocitat a la qual s’estan multiplicant. I els dos col·legis professionals estan força neguitosos, ja que consideren, segons afirmen diversos integrats dels dos col·lectius, que s’està arribant a unes xifres de superpoblació que faran molt difícil que tots els odontòlegs i els fisioterapeutes puguin guanyar-se bé la vida. I aquí entra la principal preocupació del ministeri de Salut i de la CASS, perquè es tem que ja s’estigui entrant en una espiral de forçar actes mèdics perquè el nombre de pacients pràcticament no creix, i al cap i a la fi és el mateix pastís a repartir entre cada vegada més dentistes i fisioterapeutes.

Solució difícil

El problema fonamental és que les solucions que fins ara s’han plantejat no són viables. Les possibilitats d’establir moratòries o números closos per frenar el nombre de professionals en exercici difícilment tindran una viabilitat legal. A diferència d’una altra especialitat amb superpoblació com l’advocacia (en què superen els 200 col·legiats), ni odontologia ni fisioteràpia tenen especificitats andorranes que permetin obligar a proves específiques complementàries com les que s’estan fent als nous advocats.

Fonts del odontòlegs destaquen que si es deixa que tot ho reguli el mercat es corre el perill del que va passar a Espanya amb la bombolla dels odontòlegs, que és en part culpable del que es viu a Andorra. A Espanya hi ha una vintena de facultats d’odontologia que posen al mercat cada any el doble de professionals dels necessaris. D’aquestes, vuit són privades, on l’accés a la titulació, segons les fonts consultades, és menys complicat. La superpoblació d’odontòlegs va derivar en el fet que van proliferar les cadenes de clíniques dentals que pagaven entre 800 i 1.000 euros al mes als que s’acabaven de llicenciar perquè hi havia excés de mà d’obra. I la precarització va arribar tant a part de la professió com als tractaments de baix cost que s’oferien als usuaris.

La sensació dels integrants dels dos col·lectius consultats és que és molt difícil trobar una solució, però que al final no quedarà més remei atès que les característiques del model andorrà de salut fan que la despesa en odontologia i fisioteràpia tingui un important component públic. I la despesa no ha parat d’augmentar en els darrers anys, fins i tot quan la població baixava.

ELS FUTURS ASSALARIATS NO PODRAN SER LIBERALS

La CASS planteja una sèrie de mesures per ordenar l’espectre d’oferta sanitària. Un dels punts que ja s’han aprovat passa perquè els professionals sanitaris hagin de tenir un servei constant, evitant el fenomen de només treballar un parell de dies per setmana. Un altre tema que s’està observant és l’impacte que pot acabar tenint l’obertura estrangera. El conveni actualment denunciat per la CASS amb els metges ha d’incloure algunes mesures que vagin ordenant el sistema. Cal recordar que a falta de quinze dies perquè es caduqui el conveni que dona cobertura sanitària a través de la Seguretat Social amb els metges del país no hi ha ni tan sols l’esborrany del nou acte. Un dels punts clau, pactat entre la CASS i el SAAS, serà en el futur, segons fonts dels dos organismes, que els professionals sanitaris que actuïn com a assalariats no podran exercir com a liberals. El concepte que s’aplicarà per limitar-ho serà l’anomenada clàusula d’exclusivitat per a l’hospital, aplicable a tots els assalariats.

tracking