Sanitat

La CASS elimina privilegis als familiars d'empleats del SAAS

La Seguretat Social els estava fent de tercer pagador com a la gent sense recursos i no havien d’avançar els diners com la resta d’afiliats

La CASS elimina privilegis als familiars d'empleats del SAASArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els familiars dels treballadors del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i que bàsicament són els de l’hospital i els d’atenció primària ja no disposaran més dels privilegis en els pagaments de les despeses sanitàries. La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) ha decidit suprimir el tractament especial que rebien les famílies dels empleats del SAAS. El privilegi bàsicament consistia que la Seguretat Social els aplicava els mateix criteri que a la gent sense recursos. Els familiars dels treballadors no havien d’avançar els diners dels actes mèdics i després els tornaven el 75%. Pagaven directament el 25% perquè la Seguretat Social actuava com a tercer pagador.

El privilegi té un origen incert i, com passa molt sovint en els beneficis dels empleats de l’administració o de les societats públiques, no està clar en què es basava. Els empleats del SAAS tenien i tenen aquest privilegi perquè la CASS els fa de tercer pagador, però la mateixa parapública no ha pogut determinar, segons fonts properes a l’ens, qui i quan va decidir que aquesta excepció s’apliqués també als familiars. A més a més, ni tan sols estava clar a què es referia dins del concepte familiar ni quin era el grau de consanguinitat que es requeria per ser-ne beneficiari. A l’hora de la veritat, segons les mateixes fonts, acabava depenent de la persona que cobrava l’acte mèdic. Mai no s’hauria fet una comunicació oficial d’aquest dret i s’aplicava sobre la base dels usos i costums.

Drets adquirits intocables

La CASS mantindrà, però, aquest privilegi per als empleats de l’hospital i de l’atenció primària, perquè entén que es pot considerar un dret adquirit, encara que no hi hagi un raonament legal per haver-ho establert. Les sentències dels tribunals andorrans han estat clares i han elevat a la categoria d’intocable, segons diferents fonts, qualsevol dret adquirit pels empleats de les administracions o empreses públiques o parapúbliques. La Batllia i el Tribunal Superior han tombat tots els intents d’eliminar privilegis que no tenien cap base legal i que havien estat concedits per un responsable unilateralment. Amb aquests precedents jurídics la CASS continuarà fent de tercer pagador als empleats del SAAS.

La derogació del privilegi als familiars s’ha comunicat a través d’una circular i està relacionada amb l’escaneig de totes les situacions anòmales que existien a la CASS i al SAAS, i que estan sortint a la llum dins del treball de rastreig que s’està portant a terme arran de la reforma sanitària. La Seguretat Social està convençuda, segons fonts de l’entitat, que en cas que els familiars dels empleats del SAAS vulguin recórrer als tribunals no tindran una resposta positiva. La major part de responsables de la Seguretat Social ni tan sols coneixia l’existència d’aquest privilegi.

NERVIOSISME DELS METGES PELS CANVIS EN EL CONVENI

Una part dels metges té cert temor davant de les noves condicions que voldrà imposar la Caixa Andorrana de Seguretat Social en el conveni. La CASS encara no ha tramès quins són els canvis que introduirà i els facultatius estan nerviosos entenent, segons diferents fonts del col·lectiu, que les condicions canviaran de forma substancial per empitjorar. Una part del col·lectiu no entén com el nou conveni ni tan sols està damunt de la taula quan falten poc més de dues setmanes perquè caduqui l’actual. La CASS no ha volgut comentar l’afer i es remet que quan es disposi del nou conveni ja es trametrà als metges. La parapública recorda que no és el primer cop que el conveni arriba a la data de caducitat sense que s’hagi tancat el nou acord. Cal incidir que s’haurà de buscar una fórmula per allargar el text actual atès que legalment si no hi ha un nou pacte la cobertura sanitària deixa d’estar en vigor a partir del 31 de gener. Els metges consultats consideren que la setmana vinent ja haurien de començar a tenir lloc les converses bilaterals.

tracking