Salut pública

Els intoxicats per l'aigua d'Arinsal rebran 59 euros per dia de baixa

Els que només puguin acreditar que van rebre assistència mèdica cobraran 222,5 euros

Els afectats per l'aigua d'Arinsal rebran 59 euros per dia de baixa laboralFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els afectats pel brot de gastroenteritis produït per aigua embotellada provinent de la font d’Arinsal rebran 59 euros per dia de baixa si poden acreditar mitjançant documentació de baixa i alta laboral les jornades que no van poder treballar per culpa de la malaltia. Aquest és l’acord al qual ha arribat l’empresa distribuïdora de l’aigua, Eden Springs, i el Col·lectiu Ronda, la cooperativa d’advocats que portava els interessos de bona part dels que van patir el brot de gastroenteritis. A més de 59 euros per dia, aquestes persones rebran un import fix de 15 euros per despeses farmacèutiques, més enllà que puguin reclamar més diners per despeses addicionals justificades. El gruix dels infectats, 400 de les 659 persones que es van adherir a la demanda col·lectiva per aconseguir indemnitzacions per part d’Eden Springs, rebran 222,5 euros. Són els afectats pel brot de gastroenteritis que només han pogut acreditar, mitjançant un informe mèdic, que van rebre assistència i que no disposen de documents de baixa i alta laboral. En aquesta quantitat, que també es podrà incrementar si es justifiquen despeses addicionals justificades, s’hi inclou la part fixa de 15 euros pels fàrmacs.

Les persones que no van poder aportar cap documentació mèdica encara tenen l’opció de demanar un certificat a l’empresa conforme van estar intoxicats per poder rebre la indemnització.

L’acord arriba mesos després de “negociacions tenses i intenses” amb l’asseguradora de l’empresa Eden Springs, va assenyalar ahir el Col·lectiu Ronda en un comunicat, en què recorda que les mateixes es van trencar l’estiu passat. Les advocades que van portar el cas, Carme Herranz i Esther Pérez, es van felicitar per un acord que ha permès arribar a una solució pactada i evitar un judici que tampoc assegurava poder rebre les indemnitzacions pertinents. No arribar a un acord “hauria suposat entrar en un laberint segurament més costós per als propis damnificats”.

Cal recordar que la intoxicació per aigua embotellada en garrafes reutilitzables procedent de la font d’Arinsal es va produir els passats 7 i 8 i 11, 12 i 13 d’abril. Va afectar més de 4.136 persones a Barcelona i Tarragona, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El brot de gastroenteritis va provocar el tancament de la planta de la font d’Arinsal i la fallida de l’empresa explotadora, Aigua del Pirineu. Una fallida que es troba en procés judicial.

tracking