dades de la duana

L'Estat recapta 107 milions de la importació de tabac

Els ingressos per la importació d’aquest producte per part dels fabricants es van incrementar l’any passat
un 7,4% respecte el 2015

L'Estat recapta 107 milions de la importació de tabacFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Estat va recaptar l’any passat 106,8 milions d’euros provinents de la taxa per la importació de tabac. Es tracta d’un 7,4% més del que es va ingressar el 2015, quan les arques de l’Estat van rebre 99,5 milions per aquest concepte. La xifra és superior a la prevista pel Govern, que en el pressupost per al 2016 havia calculat que l’obtingut per les importacions de tabac per part dels fabricants serien 102 milions. Cal recordar que els diners que rep l’Estat per les taxes del tabac suposen una quarta part del total dels ingressos pressupostats. Per l’any que acaba de començar, l’executiu té previst arribar als 415 milions, 107 dels quals han de provenir de la taxa del tabac.

A primers de novembre de l’any passat el ministre de Finances, Jordi Cinca, va anunciar un augment del 10% de la taxa que els fabricants paguen per importar tabac, una apujada que està previst dur a terme durant el primer trimestre del 2017. Tot fa pensar que els fabricants han decidit comprar-ne més en previsió de l’augment impositiu, ja que al novembre i al desembre passats van pujar en un 15 i un 32,5%, respectivament, els diners que l’Estat va ingressar per la taxa a la importació de tabac.

L’entrada de tabac per la duana ha anat oscil·lant durant tot l’exercici passat fins a arribar a aquest increment del 7,4% respecte del 2015. Al primer trimestre del 2016, l’Estat havia ingressat un 14,2% més que en el mateix període de fa dos anys. Els ingressos van caure durant el segon semestre (al maig i al juny es va recaptar un 25 i un 17% menys) deixant-los només un 2% per sobre del que es va fer el 2015. El tercer trimestre es va tancar amb un 6,7% més de diners ingressats, ja que al setembre es va tancar amb un 57% més que al mateix mes del 2015. Malgrat una caiguda del 14% a l’octubre, novembre i desembre van permetre aquest bon resultat.

Increment en les begudes

També han crescut, en aquest cas un 3,9%, els ingressos corresponents a les taxes per les importacions de begudes. En aquest cas l’Estat va percebre durant el 2016 un total de 9,2 milions d’euros. Fa dos exercicis, la recaptació per les taxes d’importacions de begudes va ser de 8,8 milions d’euros.

On pràcticament s’ha obtingut el mateix que al 2015 és en les taxes per importacions de combustibles minerals i matèries bituminoses. En total, les arques de l’Estat van ingressar per aquest capítol l’any passat 35.000 euros menys que el 2015. En total, són 47,7 milions els euros que els importadors d’aquestes matèries van pagar en concepte de taxes.

Per últim, per la resta de mercaderies importades l’any passat –l’estadística de la duana realitzada pel ministeri de Finances inclou en el mateix capítol fins a 96 productes tan diferents, com animals vius, paraigües, aliments, adobs, automòbils o joguines– el Govern va recaptar 41,6 milions d’euros. Es tracta d’un 7% més que el 2015, quan es van ser 38,9 milions.

La suma dels quatre grans apartats en els quals la duana divideix les importacions van suposar una quantitat neta de 205 milions d’euros, un 5,3% més del que es va recaptar fa dos anys.

L’Estat va ingressar aquests diners per quatre tipus d’impostos diferents. Pels aranzels duaners va recaptar 719.112 euros, pels impostos especials 45,5 milions, per l’IGI 51,4 i pels drets duaners 107. En total, 205 milions.

tracking