TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

política

SDP diu que l'AREB hauria d'acudir a la justícia suïssa per la renda variable

El partit considera que si encara hi ha 500 milions d’actius bloquejats és perquè no s’ha actuat bé

SDP diu que l'AREB hauria d'acudir a la justícia suïssa per la renda variable

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) considera que l’AREB hauria d’haver acudit a la justícia suïssa per intentar desbloquejar els actius de renda variable de BPA i VallBanc que hi ha retinguts a Credit Suisse i que el ministre de Finances, Jordi Cinca, va xifrar en 500 milions. El partit no entén “que s’estigui negociant des de fa tant temps i que no s’hagi acudit a la justícia”. “Si hi ha un litigi a nivell de contracte privat entre BPA i Credit Suisse, el que ens hauria semblat normal és acudir a la justícia suïssa després d’haver fet totes les gestions que calia a nivell administratiu i regulador. Per què no reclamar a la justícia?”, es pregunta el secretari d’organització d’SDP, Joan Marc Miralles, el qual addueix que “a qualsevol lloc del món la justícia pot dirimir”.

Segons les explicacions que Cinca va donar en seu parlamentària, fins ara l’AREB ha mantingut contactes amb Credit Suisse i amb l’Swiss Financial Market Supervisory Authority (Finma), el regulador bancari suís, per mirar de trobar una solució al bloqueig dels títols i accions de ciutadans del país que segueixen retinguts a l’entitat helvètica. Miralles va titllar de “molt preocupants” les paraules de Cinca i va lamentar que “després de 20 mesos no s’hagin fet tots els passos per reclamar el que legítimament pertany a BPA”. “Si l’entitat [Credit Suisse] no vol desbloquejar per les raons que sigui, s’ha de trobar una situació. El que no pot ser és que això s’allargui, és incomprensible”, va manifestar.

A més, va remarcar que si l’entitat helvètica no ha traspassat els actius és perquè no s’ha actuat correctament. “Si Credit Suisse ho tingués claríssim i tot s’hagués fet tan bé com diu el ministre hauria desbloquejat”, va afirmar, alhora que va criticar que Cinca “no va explicar quin era el problema ni quines gestions s’han fet”. “Hi ha opacitat total”, va sentenciar, assenyalant que “és preocupant que estiguem en aquesta situació i no sapiguem res”, tampoc quan seran repatriats els actius i els ciutadans podran recuperar-los. Per tot plegat, va concloure que si la situació s’allarga “vol dir que les coses no s’han fet tan bé com diuen i que l’AREB deu haver fallat en alguna cosa”.

EL REBUIG A MIQUEL, UNA "INGERÈNCIA"

El partit veu com “una ingerència” que el Govern sigui reticent al fet que l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, comparegui davant la comissió parlamentària que investiga el cas. Malgrat que tots els consellers de la comissió –inclosos els demòcrates– estan d’acord a demanar que Miquel, que està a la presó, s’expliqui, diversos ministres, el cap de Govern i un mínim de tres advocats de les diferents parts implicades s’han oposat fermament a la convocatòria perquè creuen que hauria de declarar a la Batllia. El conseller general d’SDP Víctor Naudi afirma que això demostra “manca de transparència” i que suposa “una ingerència a la institució”, el Consell General. Malgrat que fa palès que no ha estat informat d’aquesta oposició, titlla de “lleig” que el cap de l’executiu i alguns ministres rebutgin la compareixença de Miquel perquè està processat.

tracking