medi ambient

El forn cremarà 10.000 tones de residus de Catalunya l'any

Andorra importarà 10.000 tones de residus l’any vinguts de Catalunya

El forn cremarà 10.000 tones de residus de Catalunya l'anyXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El centre de tractament de residus de la Comella podrà rebre finalment deixalles provinents de Catalunya aquest any. El director general de Medi Ambient, Marc Rossell, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, van rubricar ahir l’acord executiu per a la importació de fins a 10.000 tones anuals de residus municipals provinents dels abocadors de la Cerdanya i de Catalunya. Les primeres deixalles arribaran durant el primer trimestre del 2017 de l’abocador de Bellver de Cerda-nya, que està entrant al final de la seva vida útil, i amb el qual s’ha de tancar el procediment de tractament previ dels residus abans del seu transport al Principat. Els pròxims mesos està previst tancar acords similars amb els gestors d’escòries de l’Alt Urgell per assolir les 10.000 tones.

“Són residus municipals, no perillosos, procedents de l’administració, és a dir, no procedents del sector privat”, va indicar Rossell després de la signatura de l’acord en un acte en què també va estar acompanyat de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i de l’ambaixador espanyol, Manuel Montobbio. Quant al trasllat dels residus al Principat, es farà seguint la normativa europea i de manera equitativa entre transportistes autoritzats d’Andorra i Catalunya.

Des de l’ARC es van mostrar satisfets perquè per fi s’acompleix l’acord que el govern andorrà i l’espanyol van signar el 2011 sobre el trasllat de residus, que no ha pogut ser una realitat fins a complir els criteris de la UE, i a la demanda històrica dels dos territoris des que es va posar en marxa el forn incinerador. “És un acord important, útil, de sentit comú i de proximitat, on els dos països guanyem amb una bona gestió de residus i amb la valorització energètica”, va indicar Tost.

Rendiment del forn

La importació dels residus catalans també permetrà al forn incinerador superar la xifra de 45.000 tones tractades, la quantitat que es considera necessària per a un funcionament òptim de la instal·lació. El centre de tractament de residus tenia previst tancar el 2016 amb 37.385 tones valoritzades (el 2015 van ser 35.850) i les 10.000 que vindrien de Catalunya permetrien superar les desitjades 45.000. Un fet que suposaria evitar aturades de la planta per manca de residus que, cal dir, any rere any s’han anat reduint malgrat estar lluny de les tones òptimes de funcionament.

Present a la sala en representació de l’Estat espanyol, l’ambaixador Montobbio també es va felicitar per un acord que permetrà alleugerar la problemàtica dels residus a l’Alt Urgell i la Cerdanya i aconseguir que aquestes escombraries serveixin per produir energia. “El d’avui és un moment molt important i especial. És la fi d’un llarg camí de cinc anys”, va indicar el diplomàtic en referència a les negociacions entre Madrid, Barcelona, Andorra i Brussel·les, que han permès que la importació sigui una realitat.

L’ambaixador parlava de producció d’energia, en referència a paraules anteriors de la ministra de Medi Ambient. “La valorització dels residus catalans permet augmentar la sobirania energètica del nostre país”, va indicar Calvó, que va explicar que el centre de tractament de residus passarà d’injectar a la xarxa de distribució de FEDA uns 14 GWh a l’any a 18. El 2016, l’electricitat produïda al forn va suposar el 2,42% del consum del país, i amb aquestes 10.000 tones passarà a ser el 3%. L’energia generada l’any passat al forn representava la consumida a l’any per 3.000 llars. L’increment amb els residus vinguts de terres catalanes permetrà ampliar-la a 800 més.

70.000 tones a Catalunya

Malgrat la impossibilitat d’importar residus, Andorra fa anys que els exporta a Catalunya. Concretament són 70.000 tones les que creuen la frontera cada any. Alguns són residus reciclables, tractament que no es pot fer al Principat, i d’altres perillosos, com ara piles o aparells electrònics. També s’exporten les escòries que produeix el forn incinerador.

D’altra banda, el director de l’ARC va advertir a la Cerdanya i l’Alt Urgell que el fet de poder exportar els seus residus no vol dir que hagin de “relaxar” les seves polítiques mediambientals.

tracking