política

El PS defensa gravar les rendes més altes per finançar la sanitat

El partit rebutja canviar el copagament perquè suposaria castigar els que menys tenen

El PS defensa gravar les rendes més altes per finançar la sanitatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) defensa que es gravin les rendes més altes per destinar més recursos a finançar la sanitat i fer més sostenible el sistema. El partit rebutja així la proposta del ministre de Salut, Carles Álvarez, de revisar el copagament en certs casos –com ara apujant el percentatge a pagar per l’usuari en el cas dels actes mèdics menys costosos– perquè perjudicaria els ciutadans que tenen menys recursos. La consellera general socialdemòcrata Rosa Gili afirma que “apujar el copagament ens fa por, ens fa respecte” perquè castigaria molts ciutadans, sobretot els que tenen “pensions molt baixes”, i va destacar que “per a algunes persones ja és un problema fer-se unes anàlisis o una prova”.

“Això és una cosa que toca tot­hom i pot perjudicar moltes persones, per tant a priori no ens agrada”, va manifestar Gili, i per això aposta per “buscar altres maneres”. En aquest sentit, va defensar “una imposició per tal que qui més tingui més pagui”. “La filosofia de gravar les rendes més altes és la que ens agrada” perquè “poses en marxa la solidaritat de qui més té en relació als altres”, va argumentar. Una solidaritat que es fa necessària “en èpoques complicades”, va concloure.

La parlamentària recela també de la creació de noves figures impositives per destinar més recursos a la sanitat i opta per “primer perseguir més control i limitar la disbauxa” que hi ha al SAAS. “Primer endrecem i després ja veurem”, va remarcar en referència als sous desorbitats i a les irregularitats que han acabat a la fiscalia. D’aquesta manera, Gili demana que “se sanegi tot el que es pugui del que ja està fet”, com ara els professionals els contractes dels quals contemplen addendes i per altra banda el fet que els metges assalariats poguessin cobrar un 30% de la facturació.

Uns extrems que segons Josep Maria Piqué, director general del SAAS, ja s’han eliminat. “Esperem que sigui veritat”, va concloure Gili, afegint-hi que “es van fer moltes bestieses en el passat que han creat malestar dins del SAAS”, ja que “s’havien aprovat contractes amb unes clàusules que no existien”. “Això és buscar la perversió del sistema”, va lamentar, i per això va demanar que “posin tota l’energia a intentar rectificar el funcionament”.

En concret, va apel·lar a posar ordre a la societat independentment de la investigació de la fiscalia i va criticar la tardança a actuar, ja que “les irregularitats es van destapar a la primavera i no han actuat com haurien” malgrat que el director financer de l’hospital, Quirze Font, va ser acomiadat el 28 de desembre passat.

ELS VERDS, A FAVOR DE CREAR UNA PLATAFORMA PROGRESSISTA

Els Verds d’Andorra veuen amb bons ulls crear una plataforma progressista formada per partits polítics i persones a títol individual. Malgrat avalar la proposta del president d’SDP, Jaume Bartumeu, la copresidenta dels Verds, Isabel Lozano, adverteix que una iniciativa d’aquest tipus hauria de ser “al marge dels personalismes”. “Bartumeu i d’altres que fa molts anys que estan al món de la política haurien de cedir el pas a gent nova”, sosté, assenyalant que “és hora que hi hagi una nova fornada de polítics”.

tracking