seguretat viària

Un 20% menys d'arrestats per conduir begut

La policia va detenir l’any passat 206 persones per donar positiu en alcoholèmia

Un 20% menys d'arrestats per conduir begutXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va detenir l’any passat 206 persones que van donar positiu en un control d’alcoholèmia, segons les dades dels balanços d’arrestos efectuats pels agents que el cos fa públics cada dilluns. Es tracta d’una xifra sensiblement inferior a la del 2015, quan van ser 256 els conductors que van ser controlats beguts al volant i detinguts per donar una taxa superior als 0,8 grams d’alcohol per litre (g/l), el límit pel qual es considera el positiu una infracció penal. La reducció entre l’any passat i l’anterior és d’un 20% i tanca amb una tendència alcista en el nombre de detinguts que es va iniciar el 2013. Aquell exercici es van arrestar 220 conductors per anar beguts i en el següent, el del 2014, se’n van detenir 252.

El perfil del conductor enxampat al volant sota els efectes de l’alcohol no ha variat en aquests anys. Es tracta d’un home d’entre 18 i 30 anys d’edat i resident al Principat (des de fa uns mesos la policia ja no diferència en els seus comunicats entre andorrans i residents estrangers). I és que l’any passat van ser 180 el nombre d’homes detinguts per donar positiu per alcoholèmia, mentre que les dones arrestades van ser 26. Respecte a la procedència dels detinguts, 185 eren residents a Andorra i 21 no residents. Quant a les edats dels detinguts, més de la meitat (107) tenien entre 18 i 30 anys, 78 entre 31 i 50 i només 21 superaven els 50.

Per sobre dels 0,8 g/l

Donar una taxa superior als 0,8 grams d’alcohol per litre està considerat pel codi penal un delicte que en els conductors no professionals pot comportar una pena de presó fins a un any o arrest, i la privació del permís de conduir fins a tres anys. La gran majoria dels conductors, concretament 87, van donar l’any passat una taxa d’alcoholèmia que oscil·lava entre 1 i 1,5 grams d’alcohol per litre. Els van seguir els que presentaven una taxa d’entre 1,5 i 2 g/l (54) i els d’0,8 i 1 g/l (45). Només 18 conductors van donar taxes superiors als 2 g/l.

Cal destacar que el 40% de les persones que van donar positiu per alcoholèmia l’any passat van estar implicades en accidents de circulació, la majoria dels quals només van provocar danys materials. Per ser més concrets, de les 206 persones arrestades conduint èbries a 84 se’ls va realitzar el control d’alcoholèmia després de protagonitzar un accident de circulació. De les restants, una part van ser obligades a bufar per la policia després de cometre una infracció del codi de circulació o en controls rutinaris entre els quals s’inclouen les campanyes que el cos fa coincidint amb l’estiu o amb les festes de Nadal.

Positiu per alcohol i drogues

D’altra banda, de la totalitat d’ar­restats el 2016, sis conductors no només van donar positiu per alcoholèmia, sinó que també ho van fer per estar al volant sota els efectes de les drogues. El cas més flagrant el va protagonitzar un turista espanyol de 28 anys el 20 de març de l’any passat quan, poc després de la mitjanit, es va saltar el peatge del túnel d’Envalira i un cop controlat per la policia a més de donar positiu per alcohol i drogues se li van trobar a sobre 1,1 grams de cocaïna, 0,5 d’amfetamina i 14,6 de marihuana.

ELS 3,21 G/L D'UN RESIDENT SÓN EL RÈCORD DEL 2016

El trist rècord del conductor enxampat per la policia amb l’índex més elevat d’alcohol l’any passat el té un resident de 38 anys que va patir un accident amb danys materials la tarda del passat 26 de novembre. L’home va marcar una taxa de 3,21 grams d’alcohol per litre de sang. Una xifra no gaire allunyada del segon en aquesta classificació. En aquest cas va ser un jove andorrà (encara es facilitava la nacionalitat del detingut) de 24 anys que el migdia del 20 d’agost va tenir un accident en què va resultar ferit lleument. El conductor va donar una taxa de 3,09 g/l. Tots dos encara estan lluny dels 4,54 grams d’alcohol per litre de sang, una de les xifres més elevades dels darrers anys. La va marcar un resident portuguès de 54 anys el 29 de maig del 2015 que es va veure implicat en un accident de trànsit. Una taxa que es considera coma etílic i que, de no ser un alcohòlic crònic, hauria d’haver provocat la mort de l’home.

tracking