salut pública

Epidèmia de grip amb 200 pacients en dues setmanes

La taxa d’incidència de la malaltia supera el doble del llindar epidèmic, amb prop d’un centenar de casos detectats des de la penúltima setmana del 2016

Epidèmia de grip amb 200 pacients en dues setmanesARXIU

detail.info.publicated
Ordino

Creat:

Actualitzat:

El Principat viu una epidèmia de grip des de la segona meitat del mes passat que s’ha produït més aviat que els altres anys. La darrera setmana de l’any es van detectar un total de 95 casos de grip i l’anterior, quan es va iniciar el brot, 90, les dades més altes des de l’octubre, quan es va iniciar el dispositiu de vigilància diària per controlar l’abast de la patologia. Aquestes xifres revelen que la taxa d’incidència de la malaltia se situa en els 122,6 casos per 100.000 habitants, més del doble del llindar epidèmic, situat en 55,68 casos. La taxa ja es va superar la penúltima setmana de l’any, amb 116,2 casos per 100.000 habitants. La majoria de pacients atesos per quadres gripals es van dirigir a urgències –aproximadament 60 de 30 que van ser atesos a les consultes mèdiques.

Aquest fet ha portat el ministeri de Salut a demanar a la població que s’extremin les mesures de prevenció i higiene. Salut afirma que la taxa actual és elevada i avisa que el nombre d’afectats anirà augmentant els propers dies i setmanes de forma moderada fins a equilibrar-se amb els anys anteriors. Una de les particularitats de l’epidèmia d’enguany és la seva precocitat, ja que els darrers dos anys les epidèmies de grip han tingut lloc les primeres setmanes de gener. Així, les temporades 2014-2015 i 2015-2016 els brots es van produir a partir de la segona setmana de gener i es van allargar fins al març, mentre que aquest any ha començat la penúltima setmana de desembre, quan els altres anys els casos detectats eren residuals aquest mes.

222 casos detectats en total

Des de l’octubre, hi ha hagut 222 casos registrats, 122 dones i 100 homes, 185 dels quals es van produir les dues darreres setmanes de l’any. Això ha fet que la taxa d’incidència acumulada de la patologia hagi arribat als 253 casos en els homes i als 321 en les dones. La majoria han estat nens d’entre cinc i nou anys i, en menor mesura, d’un a quatre anys. Pel que fa als adults, el gruix d’afectats tenien de 25 a 29 anys. La immensa majoria de grips es van contreure la penúltima i última setmana de l’any. De tots els casos registrats, el 37% corresponien a rinovirus i el 25% a grip A, mentre que el 13% eren infectats per coronavirus.

Més contagiosa

El contagi és el factor que explica l’expansió de la malaltia. És per això que els professionals de la salut recomanen que la persona que pateix la grip agafi la baixa i s’aïlli en la mesura del possible. El doctor Òscar Enrique Becerra afirma que cal que els pacients es quedin a casa durant uns dies i facin tractament farmacològic. Segons Becerra, “el motiu de la baixa és doble”, per “evitar el malestar” associat a la malaltia i “per evitar que la grip s’escampi, perquè és molt contagiosa”. Becerra afirma que les darreres dues setmanes s’ha viscut “un increment important de casos” de grip i també de pneumònies.

El doctor Marcos Gutiérrez valora, com a opinió personal, que el més recomanable és “agafar la baixa per aïllament respiratori i evitar el contacte”, i remarca que aquest any l’epidèmia “ha començat molt aviat perquè normalment són al gener o al febrer i al desembre ja s’ha vist un repunt important”. A més, alerta del risc que comporta per a la gent gran i les persones amb malalties, “els més perjudicats” pel perill que es compliquin les altres patologies. El doctor Lluís Burgués posa de manifest que “aquests dies hi ha molts més casos de grip i dóna la sensació que és bastant més contagiosa que altres anys”.

LA XIFRA

2 casos greus. L’hospital ha atès dos casos de grip greu des que es va posar en marxa el període de vigilància diària, el 3 d’octubre passat. Malgrat que en la majoria de pacients no es requereix ingrés hospitalari, els dos malalts van necessitar ser hospitalitzats. Es tracta d’un nen d’entre 0 i 14 anys i una dona de més de 64 anys.

tracking