balanç del 2016

L'IPC del 2016 se situarà prop del 0,2% i el PIB creixerà un 1,5%

La inflació serà positiva per primer cop des del 2013 a causa especialment de l’increment de preus dels carburants

L'IPC del 2016 se situarà prop del 0,2% i el PIB creixerà un 1,5%

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’increment de l’índex de preus al consum (IPC) està directament relacionat amb la pujada dels preus dels carburants que va tenir lloc durant el mes de desembre. Les previsions fins al mes passat es trobaven que la inflació seria d’un 0%, per la qual cosa els preus en general no haurien tingut variació durant l’any. Els carburants, però, han portat un repunt inesperat amb prou força per fer que l’IPC andorrà sigui positiu després de tres anys en què o havia estat neutre o negatiu. Cal recordar que el 2015 es va tancar amb una deflació rècord després que els pressupostos baixessin el 0,9%. Per a aquest any, encara no tancat definitivament, la previsió és que se situï entre el 0,2% i el 0,3%. Aquesta xifra és important a causa que hi ha una sèrie de preus que es modifiquen cada any d’acord amb la variació dels preus.

La pujada de preus és un signe de certa recuperació de l’economia, tenint en compte que la Unió Europea estima que el percentatge correcte d’increment de l’IPC per a una correcta evolució econòmica se situa en el 2% anual. En els anys del boom econòmic l’índex creixia amb magnituds d’entre el 3% i el 4% anual. L’arribada de la crisi el 2008 va fer caure el percentatge fins al 2% i en els tres últims anys s’ha situat en el 0%, el -,0’1% i el -0,9%.

La pujada dels carburants també ha fet que l’IPC es dispari en d’altres països. Per exemple, Espanya acabarà el 2016 amb un índex de l’1,5% a causa que al desembre els combustibles han fet encarir de forma notable el conjunt de la cistella de productes que formen l’IPC.

PIB a la meitat que Espanya

La previsió de l’augment del producte interior brut (PIB) per al 2016, a manca de tancar totes les variables, és d’un 1,5%. Significa una millora important respecte al percentatge del 2015, quan es va quedar en un 0,4%, però es troba per sota de l’increment del 2014, quan es va situar en un 2,2%. La xifra del PIB incideix en la millora de l’economia, especialment motivada per l’increment en l’activitat econòmica a Espanya. Cal recordar que al país veí el PIB per al 2016 se situa, a falta de tancar totes les xifres, en un 3,2%, una pujada molt destacada dins de l’àmbit de la Unió Europea.

L’evolució positiva del PIB és el millor signe de recuperació tenint en compte que la crisi va provocar caigudes consecutives del 2008 al 2013 amb pèrdues que van arribar a ser del 8,6% anual. El PIB global es col·locaria prop dels 2.573 milions d’euros, quan l’any passat era de 2.535. La xifra encara està lluny dels 2.930 milions registrats el 2007.

tracking