Política

Martí alerta del risc per a la banca sense el passaport europeu

Es mostra satisfet de la gestió del ‘cas BPA’ i no descarta incorporar nous ministres

Martí alerta del risc per a la banca sense el passaport europeuRTVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va alertar ahir sobre els canvis que podria patir el sector bancari si es descarta l’acord d’associació amb la Unió Europea, que els impediria disposar del passaport europeu. Ho va fer en una entrevista al programa La Rèplica, d’ATV, en què va voler exemplificar que l’acord “és molt més que el tabac”. En aquest sentit, va destacar els avantatges que pot tenir per a molts sectors, especialment el bancari. “Ens estem jugant que les matrius hagin de marxar a fora si no ho fem bé des de casa amb un proteccionisme exagerat. I això tindrà efecte sobre els ciutadans, sobre els crèdits”, va apuntar.

El cap de Govern va repetir en més d’una ocasió que “el tabac no és l’únic problema”, i va tornar al sector bancari per exemplificar-ho. Així, va assegurar que “si no donem la possibilitat al sector financer, que és el que desitja perquè tots els bancs es volen quedar aquí, se n’aniran a fora. I aquí tindrem les filials perquè les matrius aniran a fora perquè no els haurem donat les eines per tenir aquest passaport financer”. I va concloure que “això sí que seria una pèrdua de sobirania”, en relació amb les crítiques que ha rebut.

De fet, va afirmar que “no és veritat que s’està cedint tot”, i va manifestar que la UE és “sensible” a qüestions com el tabac o les franquícies. Segons Martí, tot just s’està a l’inici d’una negociació per modernitzar l’acord duaner, i va advertir que “hi haurà menys perill de perdre el privilegi sobre el tabac amb l’acord d’associació que quedant-nos enclavats en l’acord duaner”.

En l’entrevista, Martí també es va mostrar “satisfet” de la gestió que s’ha dut a terme del cas BPA. Va agrair la tasca feta per les institucions per evitar que la nota de la FinCEN arrossegués tot els sistema financer i va explicar que li agradaria que ja s’hagués desbloquejat la renda variable. Precisament sobre aquest tema va exposar que quan Vall Banc pugui operar en dòlars i arribi aquest desbloqueig “tancarem el cercle”, una situació que considera que es donarà els propers mesos. Amb tot, va assenyalar que l’objectiu que el sistema financer en sortís perjudicat s’ha aconseguit.

D’altra banda, va deixar la porta oberta a una remodelació de l’executiu amb la incorporació de nous ministres. “En breu no, però la legislatura és complexa. No tanco portes a noves incorporacions si fan falta. La llei m’ho permet i si així ho entenc necessari, així ho faré. Però no posar ministres per posar-ne, sinó perquè hi ha molta feina”, va assegurar.

Per últim, va referir-se també a la negociació amb els cònsols al voltant de les transferències i competències. Justament ahir es va celebrar una nova reunió per tractar la qüestió i a l’entrevista Martí va avançar que la voluntat és poder presentar un text durant l’inici de la propera sessió parlamentària. I és que la feina està avançada i ja es disposa d’una diagnosi de la capacitat inversora dels comuns. Una reforma que també haurà de tenir l’aprovació del Consell General. Pel que fa a les transferències, va advertir que “és difícil que es donin més diners dels que es donen”.

EL DESEMBRE ES TANCARÀ AMB 308 PERSONES A L'ATUR

El cap de Govern va aprofitar l’entrevista televisiva per avançar algunes dades del mes de desembre que des del seu punt de vista posen de manifest la millora que s’està produint en l’economia del país. D’aquesta manera, va explicar, per exemple, que l’any es tancarà amb 308 aturats, una xifra que va recordar, “es remunta als nivells de l’any 2006”. De fet, Martí va qualificar-lo d’“atur tècnic”. D’altra banda, també va explicar que les importacions hauran crescut un 6,6% en relació amb l’any 2015 i que el 2016 s’acabarà amb un increment de visitants del 5%. El cap de Govern també va destacar el bon comportament del sector de la construcció, que va remarcar que “per primera vegada torna a donar feina a molta gent” i tancarà l’any amb un creixement del 3%. Per últim, va explicar que en el cas del sector immobiliari, durant l’any 2016 haurà experimentat un creixement del 5%.

TANCAMENT DE FILES SIGUI QUI SIGUI EL SUCCESSOR

El líder de l’executiu va parlar ahir novament sobre qui agafarà el seu relleu com a candidat a cap de Govern les properes eleccions. En aquest sentit, va assegurar que “sigui qui sigui tothom tancarà files al voltant del candidat perquè hi ha bon ambient”. Martí va deixar clar que la presa de decisió es farà “dins de la serenor”, tot remarcant que el projecte de DA “està consolidat i no tira al tomb d’una persona que aglutini o no” gent amb diferents sensibilitats. És per aquest motiu que va celebrar que a diferència de formacions com el PS o Liberals d’Andorra, DA encara no tingui decidit a qui escollirà. “És una gran sort”, va dir, afegint que demostra que en el si de la formació hi ha “molta gent molt vàlida” per assumir la responsabilitat.

Així doncs, no va entrar a valorar cap dels noms que han aparegut fins ara com a possibles candidats a succeir-lo i va deixar clar que més enllà de les persones en el cas de la formació el més important “és el projecte”. Segons Martí, Demòcrates per Andorra és un partit que en cap cas es pot “catalogar com a conservador o gent d’extrems”.

tracking