Justícia

El TC resol que es va vulnerar el dret a la llibertat d'un home en presó provisional

El tribunal considera que no se’n va motivar prou l’ingrés, que va durar prop de vuit mesos

El TC resol que es va vulnerar el dret a la llibertat d'un home en presó provisionalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) ha donat la raó a un home que va estar durant vuit mesos en presó provisional. L’home, que va entrar al centre penitenciari de la Comella a l’abril, va presentar un recurs contra l’aute de presó perquè no es van respectar els drets a tenir una decisió fonamentada en dret, a tenir un procés degut i a la no privació de la llibertat. El TC va determinar “trametre la causa a Corts perquè les decisions impugnades siguin substituïdes per una decisió fonamentada en dret que motivarà la supressió o la continuació de la mesura provisional”, segons la sentència del Constitucional.

Els fets es remunten al 5 d’abril d’enguany, quan l’home va acudir ebri a la botiga de roba de la seva dona. Un cop allà va trucar als pares i la parella, als quals va comunicar la intenció de suïcidar-se. La dona va avisar uns amics i quan van arribar al local van veure com l’home estava cremant peces de roba. Van intentar entrar-hi, però havia tancat la porta amb pestell, van tirar-la a terra i van apagar el foc.

Per això, la batlle de guàrdia va decretar el 7 d’abril que fos processat per un delicte major de danys amb incendi i temptativa de risc per a tercers, ja que a l’immoble hi havia veïns, i en va decretar la presó provisional. L’ar­restat va interposar un recurs contra aquest aute, ja que va considerar que el batlle no havia motivat suficientment la seva decisió. El 2 de maig, el Tribunal de Corts va desestimar aquesta apel·lació. La defensa va elevar el cas al Constitucional el 30 de juny. El TC considera que Corts va admetre la manca de motivació, però va justificar l’ingrés a presó perquè l’home era un risc per a la salut pública. També argumenta que no es va tenir en consideració l’arrelament familiar i professional de l’acusat, un resident portuguès.

L’home va ser jutjat el 24 de novembre i la fiscal va demanar nou mesos de presó, vuit de ferms, i que quan l’home sortís en llibertat seguís un tractament psicològic per evitar que tornés a intentar llevar-se la vida fent danys a tercers. Dos dies després Corts el va posar en llibertat i a final d’aquest mes el va condemnar a nou mesos de presó, vuit de ferms, que ja havia complert.

tracking