Govern rectifica FEDA i el preu de la llum només s'apujarà un 0,5%

Govern en remarca la competitivitat, amb unes tarifes un 33% inferiors a la mitjana europea

Govern rectifica FEDA i el preu de la llum només s'apujarà un 0,5%Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consumidor pagarà de mitjana un 0,5% més per l’electricitat el 2017. És el que s’apujarà, a més, la tarifa convencional per als particulars. La ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va comparèixer en la roda de premsa posterior al consell de ministres per explicar els nous preus i les motivacions de la modificació: dotar de recursos suficients FEDA per tirar endavant els projectes de diversificació energètica, mantenir la competitivitat i apostar per un consum més responsable i eficient. Calvó va recordar que la proposta de la companyia hidroelèctrica era una pujada de l’1,9% però que el Govern ha revisat a la baixa la proposta tenint en compte els preus als quals s’ha comprat l’energia el 2016, inferiors a les previsions que havia fet FEDA i que per al 2017 aquests mateixos costos es preveuen moderats. La titular de Medi Ambient va remarcar que les tarifes continuen per sota del que es paga als països veïns i que són un 33% inferiors a la mitjana europea.

Els preus es divideixen en tres grans grups: la blava (usuaris domèstics i petites empreses), la vermella (consumidors mitjans) i la verda (grans consumidors). A més, existeixen tarifes de discriminació horària que el Govern vol potenciar perquè qui les contracta en faci l’ús per al qual es van pensar i que concentri el consum a la nit, quan l’energia és més barata. Per això, va indicar la ministra, la tarifa verda discriminada s’apuja una mitjana del 4,46% però l’augment baixa un 1% per a l’electricitat que es gasti a la nit. “Si es fa un bon ús d’aquesta tarifa el cost no ha de veure’s incrementat”, va indicar. Per als particulars, la blava discriminada s’apuja un 2%, amb la mateixa voluntat que el gros del consum sigui nocturn.

Pla renova

Tanmateix, la ministra de Medi Ambient va avançar algunes xifres del pla Renova 2016, que ha experimentat un augment de sol·licituds del 17%. Fins al 2 de desembre s’havien entregat 230 peticions per beneficiar-se dels ajuts per a la rehabilitació d’edificis, l’eficiència energètica i la instal·lació de fonts d’energia renovable. Calvó va precisar que un terç de les peticions han arribat el darrer mes i que entén que la modificació d’alguns aspectes del programa per fer-lo més àgil han contribuït a aquest augment. La ministra va avançar que 42 sol·licituds es traslladran directament al programa del 2017 perquè els sol·licitants no hagin de tornar a tramitar la petició. L’any vinent el pla d’ajuts estarà dotat amb 1,5 milions d’euros, mig milió més que enguany.

L'ESTACIÓ DE BUSOS, A FINAL DE GENER

El calendari inicialment previst per a l’estrena de l’estació d’autobusos nacional era que fos operativa per a les festes nadalenques. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va assenyalar que l’obertura s’ajorna fins a final de gener i ho va atribuir al fet que l’explotadora de l’estació (una UTE integrada per les companyies de busos del país que va guanyar el concurs convocat a mitjan novembre) ha d’instal·lar maquinària i necessita material per al correcte funcionament de l’equipament, i que “per adquirir-lo ha necessitat més temps”.

MIG MILIÓ CONTRA DESBORDAMENTS

El Govern va adjudicar ahir obres al riu de Montaup, a Canillo, i al d’Escobet, a Aixirivall, que han de minimitzar el risc de desbordaments. En el cas del riu de Montaup, el tram sobre el qual s’actua és el situat a la part baixa de les escoles i allà s’eixamplarà l’amplada del riu per tal de millorar el pas de l’aigua per sota del pont. L’obra, d’una durada de quatre mesos, tindrà un cost de 420.018 euros. A Aixirivall, els treballs consistiran a evitar que els sediments de més envergadura puguin baixar pel riu i aturar així crescudes. El cost, en aquest cas, és de 116.282 euros.

tracking