Habitatge

La falta de pisos de lloguer en fa preveure una pujada del preu

Les agències immobiliàries registren llistes d’espera sobretot a les parròquies centrals

La falta de pisos de lloguer en fa preveure una pujada del preuArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les immobiliàries del Principat alerten de la forta escassetat en el mercat d’habitatges de lloguer. Una tendència que s’ha accentuat durant els últims sis mesos i que ha incrementat les llistes d’espera. Aquesta situació, a més, preveu repercussions en els preus. “Encara que no existeixen estadístiques del sector s’espera que amb vista a l’inici del 2017 els pisos que ara estan prop dels 500 euros s’incrementaran fins passats els 700”, comenta un agent immobiliari. També assenyala que “de moment els preus no han augmentat excessivament”, encara que reconeix que als propietaris que se’ls ha buidat el pis ja han incrementat les tarifes.

Jordi Galobardas, president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), destaca que hi ha “poca disponibilitat de pisos” i “certa tensió a Escaldes i Andorra la Vella”, les parròquies centrals. Quant a preus, reconeix que hi ha “certa tensió a la pujada”, però descarta que es tracti d’un increment dràstic. “El lloguer està experimentant pujades, i això demostra que estem a l’inici de la recuperació econòmica, perquè el primer producte en què es nota és en els immobles de lloguer”.

“Tenim molta demanda i molt poca oferta. A més, el perfil del client ha canviat”, indiquen des de la immobiliària Galí. I continuen: “Prefereixen pagar una mica més però tenir el pis reformat o nou, i també hi ha molta demanda de pis moblat, tot i que sempre hi ha excepcions.” També Galobardas va declarar que les agències actualment estan treballant amb el producte que entra i moltes vegades no els dona temps ni de penjar els anuncis.

Les agències també coincideixen que el perfil d’habitatge més sol·licitat oscil·la entre els 80 i els 100 metres quadrats, tres habitacions i dos banys. “Els pisos que reuneixen aquestes qualitats tenen llistes d’espera llargues”, va expressar Galobardas.

Els professionals consideren que hi ha un altre factor que contribueix a l’escassetat d’oferta i és la irrupció dels allotjaments turístics, una modalitat molt rendible per als propietaris que ha proliferat gràcies a portals web com Airbnb o Booking.

tracking