balanç de l'any

Martí afirma que el tabac no perilla per l'acord amb la UE

El cap de Govern es mostra categòric respecte al futur del sector i assegura que les negociacions per a l’acord d’associació “van bé”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“No hi ha perill sobre el producte del tabac.” Així de categòric es va mostrar ahir el cap de Govern, Toni Martí, amb relació al desenvolupament de les negociacions per a l’acord d’associació i la incidència que poden tenir en el futur del sector. No va voler anar gaire més lluny respecte a la qüestió apel·lant a la prudència, però sí que va manifestar que “les negociacions van bé” i que hi ha un clima de comprensió respecte de les particularitats del Principat. Crípticament va manifestar que “Thomas Mayr-Harting [el cap negociador per Europa] diu el que diu i els Coprínceps i el se­nyor Juncker diuen el que diuen”. Tant Juncker com els Coprínceps han expressat el suport que es tinguin en compte les especificitats d’Andorra.

El cap de Govern es va lamentar de les visions més apocalíptiques del que suposa l’apropament a Europa en el tradicional esmorzar de Nadal amb la premsa per fer balanç de l’any. “Andor­ra no ha renunciat a res des del punt de vista de la sobirania”, va asseverar, i va recordar que l’acord és molt més que la qüestió del tabac. “En serveis hi ha moltíssim a guanyar, en la circulació de persones hi ha moltíssim a guanyar”, va manifestar, afegint que quedar-se només en la inquietud sobre què serà de l’acord duaner “és tenir les mires molt curtes”. Alhora, va demanar prudència a fer determinades afirmacions, exemplificant-ho en el que s’ha dit sobre la posició de Mònaco: “El serial de l’estiu va ser que Mònaco volia aturar-ho tot, una altra falsedat.”

El cap de l’executiu va assenyalar que les negociacions amb la Unió Europea són complexes, com al seu dia ho van ser les que van culminar en l’acord duaner i que no es poden plantejar amb exigències. Va argumentar que no es pot acudir a Brussel·les reclamant: “Doni’m això, això i això i si no me’n vaig” perquè no s’assolirà cap acord. Però també va criticar que es digui que Andorra ha renunciat a tot.

Respecte al calendari, el cap de l’executiu no creu que el referèndum en què la ciutadania haurà de validar o rebutjar l’acord d’associació pugui ser una realitat aquesta legislatura. “Abans de les eleccions penso que no” es podrà celebrar tot i que va admetre que el desig seria formular la consulta abans que acabi el mandat perquè “això voldria dir que s’ha aconseguit un bon acord”. No obstant això, va insistir, la complexitat de les negociacions i que encara hi hagi molts temes pendents d’abordar dificulten l’assoliment del termini. Respecte al resultat, Martí va afirmar que “el que seria un fracàs és que els ciutadans diguessin que no”, encara que no preveu aquest escenari –“no tinc por a aquest referèndum”, va assegurar–. En aquest sentit, va refermar la voluntat de transparència respecte a les negociacions i la mà estesa tant a grups parlamentaris –estiguin o no al pacte d’Estat, va dir– com a agents socials per anar fent un seguiment de les converses.

DESVINCULEN EL REPUNT D'ALGUNS SECTORS A L'INTERCANVI

“En cap sector hi ha hagut repunts tan significatius per associar-los a l’intercanvi automàtic.” El ministre de Finances, Jordi Cinca, va contestar així a la pregunta de si el creixement de certs sectors com l’immobiliari o el de la joieria s’ha de vincular a la fi del secret bancari. I ho va fer coincidint amb un comunicat tècnic de la UIFand que alertava d’operacions per evitar l’intercanvi d’informació fiscal i l’objectiu d’aquestes (encobrir l’origen o la propietat dels fons, per exemple). En aquest sentit, citava explícitament l’augment de la venda de lingots d’or o diamants tallats i alertava que “els criminals podrien tractar d’aprofitar la conjuntura actual per blanquejar els seus fons a través de la compra dels esmentats productes”. Cinca va recordar la independència d’organismes com la UIFand o l’INAF per fer els seus comunicats i va recordar que davant la imminent entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació “és normal” que s’emetin aquesta mena de notes tècniques. Això no obstant, va indicar que sectors com l’immobiliari estan experimentant “un creixement progressiu, moderat”, que s’ha d’atribuir a la normalització de l’activitat després del sotrac viscut amb la crisi i que en el cas de la joieria també entén que les dades d’importació de material no fan pensar en cap situació extraordinària.

En aquest sentit, el cap de l’executiu, Toni Martí, va recordar que el país viu un escenari de millora de l’economia i “creixerem més el 2017”, va asseverar –després que enguany la previsió sigui acabar l’exercici per sobre de l’1%– , alhora que va recalcar dades com el descens continu del nombre d’aturats, l’augment de visitants previst o que un dels sectors més tocats, la construcció, comenci a respirar un ambient de positivitat.

Martí afirma que el tabac no perilla per l'acord amb la UE

tracking