TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

balanç de l'any

El Govern descarta apujar impostos aquesta legislatura

Martí prioritza la reforma sanitària tot i que avisa que caldran noves taxes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern manté que s’hauran d’apujar els impostos per tal de finançar la sanitat però descarta fer-ho en els dos anys que queden de legislatura. El cap de Govern, Toni Martí, va afirmar ahir que “s’hauran d’apujar segur” però “no en aquest mandat” perquè abans cal impulsar la reforma sanitària destinada a reduir la despesa. En aquest sentit, va manifestar que “no és la prioritat” perquè “seria impensable que apliquéssim això abans de fer tots els esforços per racionalitzar la despesa mèdica”.

D’aquesta manera, va matisar les paraules de dilluns del ministre de Salut, Carles Álvarez, el qual va anunciar que l’executiu es planteja gravar les begudes ensucrades i els contaminants i destinar a la sanitat part dels impostos que es recapten del tabac. En un esmorzar ahir amb periodistes, Martí va admetre que “hi haurà un moment” que s’hauran de crear noves figures impositives, però va posar de manifest que “ara no és un bon moment des del punt de vista econòmic”. “Abans de posar nous impostos a la sanitat hem de fer molta feina”, va dir, referint-se als “diferents passos i mesures per generar més eficiència i racionalitat”, alhora que va remarcar que no es pot “negar la possibilitat que en un futur” calgui apujar els impostos.

Reunió al gener

En aquest context, va anunciar que l’executiu es reunirà el mes de gener amb els equips directius del SAAS i la CASS per “definir el calendari de totes les actuacions que es faran”. A partir d’aquí, “directius i Govern farem públic tot el que s’ha de fer i ho calendaritzarem”, va assegurar, deixant clar que la reforma sanitària “no busca retallades, sinó racionalitat i optimització dels recursos”.

El líder de l’executiu va dir que és “conscient” que “haurem de tirar endavant la reforma sols”, tot i que va apuntar que deixa una porta oberta a aconseguir consens perquè –va subratllar– “aquest ha de ser un projecte que ha de durar en el temps”. En aquesta línia, va reiterar que “marcarem un calendari i mirarem d’anar-ho explicant i a veure si hi ha complicitat”.

Amb tot, va carregar contra els partits de l’oposició que rebutgen formar part del pacte d’Estat de salut per tirar endavant la reforma criticant que no aportin cap proposta. “La primera cosa de la qual un s’adona és que com a mínim hi ha un model i la segona cosa és que no hi ha un model alternatiu”, va indicar, tot remarcant que es tracta d’“una mena de model de crítica sistemàtica a un model”.

MARTÍ AFIRMA QUE CONVOCAR ELECCIONS ANTICIPADES SERIA "UNA IRRESPONSABILITAT"

Martí rebutja fer eleccions per endavant, vol acabar la legislatura i culminar totes les reformes que l’executiu té a les mans. “Seria una irresponsabilitat avançar les eleccions. La voluntat és esgotar la legislatura”, va expressar ahir en declaracions als periodistes. Amb tot, va confessar que s’ha plantejat convocar eleccions en diverses ocasions durant el darrer any i mig, sobretot a conseqüència dels episodis i po- lèmiques que han tocat el Govern.

Segons va explicar, “és evident que aquest últim any hi ha hagut de tot”, i en aquest sentit va exposar que prefereix quedar-se amb el discurs del síndic general al consell tradicional de Sant Tomàs de dimecres i “mirar endavant”. “La història jutjarà tothom”, va sentenciar en referència als atacs que denuncien els demòcrates per desestabilitzar l’executiu, i va apostar per girar full. “Què aportaria que a Andorra hi hagués eleccions? Res”, va assenyalar, al mateix temps que va desta-car que el Govern té el suport del grup de DA, que té majoria absoluta al Consell General.

“Sí, hi ha vegades que es generen dubtes pel que ha passat aquest any i mig i hi ha moments en què un no acaba d’entendre gran cosa”, va insistir, i va concloure que “també hi ha una obligació, i pesa més la responsabilitat”.

Martí advoca, d’aquesta manera, per “honorar” els compromisos contrets i acabar la reforma de les competències i les transferències, la de la sanitat i la de la funció pública.

tracking