política

Crida del síndic a superar el 'cas BPA'

Carrega contra els que “propaguen falsedats”, demana “aïllar el soroll” i lloa els que combaten “la imatge funesta” que alguns “han volgut projectar”

Crida del síndic a superar el 'cas BPA'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Tenim el deure no només de mirar endavant, sinó sobretot de fer-ho obrint el nostre horitzó.” El síndic general, Vicenç Mateu, va fer una crida en el discurs de la sessió tradicional de Sant Tomàs d’ahir a deixar enrere el malestar que han provocat els efectes del cas BPA durant els primers dos anys del mandat –“vam començar de manera atípica”, va dir– i a “avançar en el camí que hem traçat d’obertura i diversificació, transparència i cooperació, de qualitat i de sostenibilitat”. “Tenim dos anys per endavant per continuar complint amb el compromís electoral contret”, va manifestar davant dels consellers aplegats a Casa de la Vall, en la línia de passar pàgina de les conseqüències derivades de la crisi bancària i preparar el país per a l’acord d’associació amb la UE i a l’homologació legislativa als estàndards interna- cionals.

Així, i en referència a les informacions de mitjans digitals que han sacsejat l’executiu demòcrata els darrers temps, va carregar contra “la proliferació de missatges” que “propaguen falsedats amb tanta rapidesa que, abans de ser desmentides, ja han estat assumides com a cosa certa”. Per això va fer una crida a “aïllar el soroll” i mantenir “l’esperit crític” per tal de poder avançar.

Optimisme no compartit

Amb tot, va concloure amb un missatge optimista assenyalant que “tips del desprestigi interessat hem notat l’afany i l’empenta de molts andorrans i residents per contradir la imatge funesta que hom ha volgut projectar sobre el país”. “Hem estat capaços de reconèixer-nos com a col·lectivitat de manera positiva. Sembla que estem en vies de recuperar la dignitat i l’autoestima. Però el camí és llarg”, va afirmar.

Un optimisme no compartit pels grups de l’oposició. El president del grup liberal, Josep Pintat, va afirmar que el balanç de l’any “és negatiu”, i va criticar que “tots els esforços que s’han fet no permeten veure la llum al final del túnel”. Sobre BPA, va lamentar que “les solucions encara no estan sobre la taula”. De la seva banda, el president del grup parlamentari mixt, Pere López, es va mostrar “sobtat” pel fet que el síndic eludís el debat de polítiques socials del repàs parlamentari, i va alertar que l’afer BPA segueix ben vigent. “La situació és altament preocupant”, va dir en referència al bloqueig dels actius de la renda variable a Suïssa. “La preocupació real és la recuperació dels estalvis per part dels clients”, va manifestar el conseller socialdemòcrata, tot alertant que tot apunta que “la situació és més greu encara”.

Des d’SDP, el parlamentari Víctor Naudi va denunciar que hi ha “una clara voluntat d’obviar aquest tema” que “no s’ha acabat, continuen havent-hi problemes molt importants de cara al bloqueig de la renda variable”. “Aquest tema fa molt mal al país, i vol dir que les coses no s’han fet tan bé com diuen”, va argüir.

“Llum” al ‘cas BPA’

Finalment, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va posar de manifest que “tot i ser una legislatura complicada per l’afer BPA, les coses funcionen raonablement bé”. Així mateix, va fer un balanç “notable” de la feina de la comissió legislativa. Tant és així que va asseverar que “s’acabarà aportant llum a un procés força complicat per a Andorra”.

Així mateix, va cridar els liberals a sumar-se a la taula de negociacions per l’acord amb la UE. “Per l’encaix d’Andorra al mercat interior jo crec que hem de fer un esforç per aconseguir un consens, però l’hem de fer tots plegats”, va indicar, i va argumentar que “en una negociació d’aquesta envergadura en la qual Andorra s’hi juga bona part del seu futur és molt important que hi hagi totes les forces parlamentàries implicades” per “donar solidesa a la posició negociadora d’Andorra”.

El cap de Govern, Toni Martí, va qualificar el discurs del síndic de “realista i optimista” i va destacar que són reflexions sobre “com superar totes aquestes coses que han passat i que únicament provoquen mala imatge a Andorra”. En aquesta línia, va remarcar que “tot i que aquest any ha sigut atípic, Andorra ha continuat creixent i les coses van millor”. “Contràriament a polèmiques estèrils, al carrer les coses van millor i això traspua. L’economia va millor”, va sentenciar.

Crida del síndic a superar el 'cas BPA'

tracking