recepció de nadal

Vives critica la campanya d'assetjament a l'Estat

El Copríncep assegura que “cal evitar les maledicències, sospites o litigis, que només desprestigien persones, iniciatives o institucions”

Vives critica la campanya d'assetjament a l'EstatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep Episcopal, Joan-Enric Vives, va oferir ahir la recepció de Nadal a les autoritats i al poble d’Andorra i va fer una crida a la unitat perquè el país vagi endavant. Vives, a més, va fer referència de manera implícita al cas BPA i a les accions que se’n deriven i que poden perjudicar la imatge del país. “Ens convé estar alertes i ser clarividents envers tots els possibles intents de divisió o contraposició malèvola”, va advertir, tot afegint que “és evident que la pluralitat i la mateixa discrepància ens ajuden a evitar errors i a millorar. Però cal evitar les maledicències, sospites o litigis, que només desprestigien persones, iniciatives o institucions, no aporten res a canvi i ens divideixen entre nosaltres, donant una imatge distorsionada del nostre país”.

Unes paraules que va secundar el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró. “La diversitat d’opinions és positiva i sana. Hi ha d’haver confrontació d’idees, però és veritat que també hi ha conflictes que no porten enlloc, que s’enquisten i el que fan és perjudicar. Per tant hem de separar la sana confrontació d’idees dels conflictes estèrils”, va manifestar. El cap de Govern, Toni Martí, considera que el discurs de Vives anava en la línia de “fugir de la crispació inútil” i va destacar que “ha estat un any complex però ho hem de superar. El tema BPA fa part del passat, deixem fer la justícia. Tenim davant nostre reptes importants i em sembla que és en aquest sentit que s’ha expressat el Copríncep”.

Retrets

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va ser més crític amb el discurs de l’arquebisbe. “El que no he trobat tan encertat és el fet del dret a discrepar. Sí que reconeixia el dret, però insistia més en la unitat. Jo ho posaria en qüestió perquè en qualsevol democràcia el dret a discrepar és la contrabalança i és el que facilita o garanteix que hi hagi transparència, cosa en la qual també ha posat èmfasi”, va manifestar.

D’altra banda, el Copríncep episcopal va tornar a insistir en la necessitat d’assolir un acord d’associació amb Europa que sigui “equilibrat” i que ha de permetre participar del mercat interior però respectant “la situació particular i les especificitats pròpies de la idiosincràsia d’Andorra, molt especialment el respecte a la seva sobirania”. Davant d’aquest fet, el cap de Govern va negar que hi hagi cap pèrdua de sobirania, alhora que va aclarir que “moltes vegades la sobirania de casa es guanya a fora. Ser sobirans tancant-nos a casa és perdre a poc a poc molta sobirania”.

En canvi, el president del grup liberal, Josep Pintat, va indicar que comparteixen “plenament” el discurs del Copríncep i van desitjar que “el Govern tingui clar que més val aixecar el peu de l’accelerador i reflexionar una mica més”. És més, va advertir que si l’objectiu és que el 2018 es pugui tenir l’acord “això vol dir que la UE premerà l’accelerador i o ho agafes o ho deixes”. Segons Pintat “així no es pot anar. Andorra es mereix un respecte, els ciutadans som persones serioses i honestes que no podem ser tractats amb aquestes presses, i el Govern n’ha de ser conscient. L’acord s’ha de fer perquè les dues parts se sentin còmodes i confortables, si no hi ha aquest esperit, tothom a casa seva”.

El conseller general del PS, Pere López, va indicar que “si algú ha de percebre algun missatge són les formacions polítiques que no estan treballant tan activament com nosaltres o que fins i tot fan certa oposició en aquest projecte”.

LÓPEZ TROBA "GROTESC" QUE MARTÍ SE CENTRI EN EL DEBAT SUCCESSORI

El conseller general del PS va qüestionar ahir el fet que el cap de Govern, Toni Martí, hagi parlat els darrers dies sobre els seus possibles successors. “Amb tots els problemes que té el país i amb totes les qüestions que s’han de resoldre, em sembla grotesc que el tema més important sigui la llista dels candidats a substituir el senyor Martí”. López, que va parlar un cop acabada la recepció de Vives, va insistir que tenint en compte “el moment polític tan complicat que viu el nostre país em sembla tremendament inoportú” que es parli de successors del cap de Govern i no “dels salaris baixos, de prestacions socials, pensions, de les dificultats dels empresaris per tirar endavant o de propostes polítiques”. “Sembla que l’únic tema que preocupa és designar successor”, va sentenciar. D’aquesta

manera va lamentar que “en una legislatura i mitja DA no ha fet més que empitjorar la situació que va heretar” i va augurar que el 2016 “serà un any més perdut d’aquesta llarga llista d’anys en què DA ha estat incapaç de consolidar les reformes”.

Vives critica la campanya d'assetjament a l'Estat

tracking