SANITAT

El ministre de Salut planteja canvis en el copagament o la via impositiva

Álvarez Marfany s'ha refermat en la postura del Govern de no apujar les cotitzacions a curt termini

El ministre de Salut planteja canvis en el copagament o la via impositiva per finançar el sistemaM.F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha presentat avui al davant de la Comissió Legislativa de Sanitat la feina que s'ha dut a terme i els projectes de futur sobre la reforma sanitària i ha posat sobre la taula altres vies de finançament del sistema sanitari tenint en compte el compromís de l'Executiu de no "tocar" a curt termini les cotitzacions. D'aquesta manera, ha obert la porta a noves fórmules com canvis en els copagaments o la "via impositiva directa o indirecta", que es podria plasmar, per exemple, en taxes sobre les begudes ensucrades o en que els impostos sobre el tabac es poguessin destinar a finançar qüestions de salut. També ha manifestat que altra opció és l'aportació de l'Estat.

Pel que fa al copagament la mesura consistiria, segons ha plantejat Álvarez, a modificar-lo en aquells "petits actes mèdics" que no suposessin un impacte important per als usuaris o bé "penalitzant o desincentivant" aquells pacients que no optin per la via de l'atenció integrada, consistent en la figura del metge de família com a porta d'entrada al sistema. D'aquesta manera, es faria pagar més aquells que anessin directament al metge especialista, sense passar pel de família.

Durant la compareixença el ministre ha tornat a estendre la mà als diferents grups parlamentaris no ja per un pacte d'Estat que "no ha quallat", sinó per un acord sobre el model sanitari que es basaria en set principis sobre els quals, ha remarcat, entén que "tots" hi estan d'acord. Els grups, però, han mostrat els seus dubtes sobre alguns aspectes, tal com han expressat especialment Liberals d'Andorra i Partit Socialdemòcrata. Així, el president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha manifestat que estan "d'acord" en què els principis siguin la "qualitat i la sostenibilitat" però ha afegit que troben a faltar "concreció" sobre el finançament dels reptes plantejats. Per la seva banda, la consellera del PS, Rosa Gili, ha dit que estan "oberts a parlar" sobre aquest acord però creuen que primer caldria solventar els problemes registrats al SAAS, "esperem canvis al SAAS", ha conclòs. D'altra banda, des de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet ha dit que és "més fàcil" seure a la taula per negociar un acord que no pas un pacte d'Estat i ha afegit que ara analitzaran aquesta proposta tenint en compte, però, que "no acceptaran que s'apugin cotitzacions" i que volen que es "lluiti contra les irregularitats" al SAAS. A l'últim, el president de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, Carles Jordana, ha celebrat que aquesta proposta de reforma de la sanitat ja estigui sobre la taula i creu que s'està "en el bon camí" destacant que durant la compareixença del ministre "no hi ha hagut controvèrsia".

Canvis al SAAS

Precisament el tema del SAAS ha estat molt present en la compareixença del ministre, la qual cosa ha fet que el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, hagi hagut d'intervenir en diferents ocasions, qüestionat, especialment, per les irregularitats constatades pel Tribunal de Comptes. Piqué ha dit que s'ha optat per un nou model de contractes dels professionals en què es vol incidir molt especialment en la formació, ja que creuen que és difícil poder atreure professionals de fora competint amb el sou. D'aquesta manera, ja no s'inclouen addendes com en casos anteriors en què els metges podien arribar a percebre fins a un "30 per cent" de la facturació. "Ho hem tallat d'arrel", ha remarcat, afegint, però, que entén que en un cert moment es va haver de recórrer a certes fórmules per fer venir professionals per una qüestió de necessitat. També ha destacat que ells volen ser molt rigorosos amb la legalitat malgrat certes lleis, com la de la contractació pública, no estigui pensada "per al sector de la salut", per la qual cosa ha fet una crida a què hi hagi certes adaptacions, tenint en compte les necessitats d'aquest sector. També ha dit que de cara a l'any que ve es vol treballar per implantar un sistema de pagaments per actes, és a dir "tarifes per activitat" per incentivar "la qualitat" ja que creu que un "pressupost prospectiu" com el que hi havia fins ara, no la fomentava.

Álvarez Marfany ha plantejat un model sanitari basat en set principis: solidaritat, coresponsabilitat, lliure elecció regulada, prevenció de la malaltia i promoció de la salut, coordinació, lliure implantació dels professionals però regulada, finançament de l'evidència científica i de les accions protocol·litzades. També ha parlat de deu reptes sobre els quals ja s'està treballant com són la millor coordinació del Ministeri, la CASS i l SAAS; la millora de l'acreditació dels professionals i els convenis; potenciar un sistema en què el metge de família sigui la porta a entrada al sistema i que es pugui escollir, posteriorment, l'especialista amb el qual s'ha de fer el seguiment de la malaltia; l'homogeneïtzació dels processos; actualitzar la nomenclatura i recalcular les tarifes de reemborsament; millorar l'organització i planificació de les actuacions preventives: cribatge del càncer de mama, de còlon, l'obesitat infantil o l'atenció a la cronicitat; millorar el funcionament dels òrgans de direcció del SAAS; homogeneïtzar els contractes al SAAS; millorar la coordinació entre Hospital, els professionals liberals i l'atenció primària i, a l'últim, incentivar l'eficiència mitjançant noves formes de contractació entre CASS i SAAS, és a dir, el sistema de pagament per processos esmentat per Piqué.

tracking