afers socials

El 2016 s'han registrat quatre adopcions

Tres han estat internacionals, mentre que la quarta s’ha fet al Principat

El 2016 s'han registrat quatre adopcions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre adopcions d’infants s’han formalitzat al llarg del 2016. Són tres infants arribats de l’estranger i un quart que s’ha adoptat al Principat. Pel que fa a les internacionals, dues s’han realitzat a les Filipines i la tercera a la República Eslovaca. Són dos dels sis països amb els quals actualment el Govern té un conveni per permetre que famílies del Principat puguin aspirar a adoptar un menor d’aquells estats. L’adopció internacional és la fórmula amb més possibilitats per als progenitors, ateses les dimensions del Principat. No obstant això, les exigències per a qui aspira a tenir cura d’un infant d’un altre país sense família són cada cop majors. Per això, l’executiu treballa en la cerca de nous acords. Ara per ara, però, assenyalen que “el servei d’adopcions no està pendent ni té perspectiva a curt termini de signar cap conveni d’adopció internacional amb nous països, tot i que segueix explorant noves possibilitats i alternatives al respecte”.

Ara mateix, els convenis vigents, a banda de les Filipines i la República Eslovaca són amb la República Dominicana, Colòmbia, Brasil i Xile. Una característica comuna és que, en la majoria de casos, els nens que poden adoptar progenitors forans ja no són nadons. Per exemple, a Xile (el darrer país amb el qual s’ha negociat un conveni) o Colòmbia les famílies andorranes poden adoptar menors a partir de sis anys i “preferentment”, aclareix l’executiu, d’entre 8 o 9. Al Brasil, directament són menors de vuit o nou. A la República Eslovaca i les Filipines l’edat baixa fins als tres o quatre anys i a la República Dominicana és on es poden adoptar infants més petits, d’un a tres anys. Existeixen d’altres condicionants, extra, però. Malgrat que a Andorra poden aspirar a una adopció parelles després de cinc anys de matrimoni o convivència o persones soles de més de 25 anys, els països d’origen dels menors tenen els seus propis requisits, que poden passar per vetar les famílies monoparentals, per la qual cosa només puguin adoptar parelles i, a més, que siguin heterosexuals.

Ara mateix tres famílies més estan en el darrer tràmit, esperant que es tanqui l’adopció del seu fill. Són tres expedients pendents a la República Dominicana, Brasil i Colòmbia. És l’últim pas d’un procediment que arrenca al Principat, on el servei especialitzat ha de certificar la idoneïtat de qui aspira a ser pare adoptant. Si se supera la valoració, la parella o persona sol·licitant obté un document que ho avala i s’inicien llavors els tràmits fora de les fronteres, si és el cas, i al país que cada demandant consideri i pugui, segons els requisits exigits.

tracking