Jordi Torres Falcó

“L'executiva liberal va dessolidificar el partit i deuen tenir maldecaps”

El ministre d'Ordenament critica que l’oposició vulgui treure rèdit de l’‘afer BPA’ i no miri d’avançar endavant, i remarca que Jordi Alcobé no va fer en cap moment ús d’informació de Govern

“L'executiva liberal va dessolidificar el partit i deuen tenir maldecaps”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Subratlla la unió del gabinet Martí, tot i que la legislatura sigui molt complicada i que s’hagi arribat a la renúncia d’Alcobé, en una conversa a COPE Andorra-AD Ràdio, prèvia al nomenament d’Eva Descarrega com a nova ministra de Funció Pública, i que hagi assumit les carteres de Transports i Telecomunicacions.

La sortida del ministre Jordi Alcobé li ha portat més feina, té noves competències?

El que ens ha generat al Govern és molta tristor, perquè és una llàstima, és un gran company el Jordi, i penso que és trist que s’hagi arribat a aquest punt en la política andorrana on tot val. Han sigut uns moments difícils.

Li faria il·lusió liderar la construcció de The Cloud si assumeix Andorra Telecom?

Il·lusió no, perquè ja anem molt carregats de feina, però si me n’he de cuidar ho faré sense cap tipus de problema i intentarem que tirin endavant els projectes que ja hi havia en cartera.

Ha creat certa inestabilitat al Govern la marxa d’Alcobé?

Al contrari, tenim la sort que hi ha un Govern molt sòlid i molt bon companyerisme, i justament per això ens ha sabut molt greu la marxa del ministre Alcobé. Tenim molta solidesa al Govern, i treballem de manera molt transversal i això fa que tinguem una gran unió. Potser el que passa és que quan estàs governant moltes vegades et pots sentir sol perquè estàs al capdavant de tots els maldecaps, i realment davant de l’adversitat tenim la virtut que tenim molt bona relació i treballem molt conjuntament, amb total transparència, i per a mi és un gran orgull poder formar part d’aquest Govern amb els membres que el composen.

Era necessària la sortida després que ell reconegués que havia treballat per a BPA sent ministre?

Aquí s’han portat les coses molt enllà. Si es mira la llei, concretament diria que el ministre Alcobé ha sigut molt conscient i molt honest, com sempre ha estat en tota la feina que ha fet, i des del primer moment va dir que volia marxar. Vam ser tots els membres del Govern que li vam demanar que si us plau no marxés, que es quedés, que era una peça clau del Govern, i es va haver d’arribar a una situació que ningú no volia, i parlant amb ell mateix, amb el Jordi, és que tots els temes que han tingut a veure amb BPA s’han criminalitzat. Probablement si no hagués hagut aquesta relació amb BPA no hauria passat res i el ministre feia informes públics que tot­hom sabia, amb dades públiques, no va fer en cap moment ús d’informació de Govern. ¿Llavors la llei és molt estricta, és poc estricta?, penso que en aquest cas, quan va fer aquesta feina, en cap moment devia pensar que era incompatible amb el càrrec de ministre. Altres coses que poguessin fer que poguessis tenir influència o pressionar sobre alguna cosa, sí, però en aquest cas no.

El cap de Govern va reconèixer que no l’havia d’haver mantingut al Govern durant dues setmanes més. Això va perjudicar el Govern?

És una legislatura molt complicada, ja des del dia que vam jurar com a consellers i quan vam passar a Govern realment no ens han posat les coses de cap manera fàcils. Aquestes coses molt poques vegades havien passat, que hagués de dimitir un conseller general, un ministre i amb temes judicialitzats, i són situacions a les quals no estem acostumats. I quan veus que tens un company que és una persona honesta, treballadora, i s’arriba a aquest punt, la veritat dic, d’alguna manera no vols deixar caure una persona així.

Com valora el paper dels partits de l’oposició?

Es busca una miqueta el rèdit polític de les coses, però nosaltres en primera persona ja estem molt cansats de l’afer BPA, i a més ja està judicialitzat, però hi ha d’altres partits que busquen el seu rèdit i el que haurien de mirar és de treballar per avançar el país. El que no pot ser, que és legítim, però són sessions de Consell de preguntes que havien durat fins a les dotze de la nit, interminables. Està bé que hi hagi acció de control sobre el Govern sobre coses concretes, no diguem que no se’ns hagi de controlar, però es fa feixuc gestionar tot aquest afer.

Amb els enfrontaments que mantenen veu possible reconduir la situació i arribar a pactes en temes clau?

S’hauria de treballar en aquests temes clau, en el tema de la negociació amb la Unió Europea seria bo que tothom aportés els seus posicionaments per poder arribar a acords més favorables que puguin progressar. Ara per ara l’ambient està enrarit al Consell General.

El Govern és capaç d’aparcar tot el que li han dit?

Sí, Govern és el Govern d’Andor­ra i nosaltres el que volem és el bé d’Andorra, i per Andorra ho farem tot, i si s’han d’aparcar desavinences polítiques per arribar a d’altres acords penso que no tindrem cap inconvenient.

El seu ministeri no genera gaires crítiques entre l’oposició.

Tots formem part del Govern, i quan es critica el Govern ens critiquen a tots, i no perquè jo estigui a Ordenament, que no té tanta vinculació amb certs temes tan conflictius que no donem suport als temes en els quals se’ns ataca.

El fet que Liberals tingui l’encàrrec de presentar una moció de censura els fa tenir recels?

No. Penso que l’executiva liberal va fer uns passos que fins i tot va dessolidificar el partit i ells també deuen tenir els seus maldecaps interns.

Havent aparcat l’encàrrec, el grup mostra públicament discrepàncies amb el partit?

El grup parlamentari es va posicionar i penso que una moció de censura l’has de fer sobre coses de molt més calat i sobretot si tens opció que prosperi, si no tampoc no té cap sentit.

L’oposició afirma que DA és un conglomerat i que no se sap ideològicament on està?

No se sap molt bé, però tenim una política molt clara i sabem molt bé on anem amb les negociacions amb la UE, amb la reforma que es vol fer en Salut, en transferències i competències, tenim molt clar el model de país. No ha de ser un país de vuit administracions, sinó un país que tots som un, per tant, ens hem d’oblidar una miqueta de tant par­roquialisme i adonar-nos que si una parròquia va bé les altres també han d’anar bé. No serviria de res que Sant Julià sigui una parròquia que vagi molt bé i Ordino molt malament, per dir alguna cosa. El que ens convé és que tots anem bé, i hem de tenir molt clar aquest concepte.

Mantenint determinades competències dels comuns, no com proposa el PS, que és partidari de reduir més el paper dels comuns?

No és qüestió de treure moltes competències als comuns, sinó que s’ordeni tot de bona manera pel que li dic, tots treballem en la mateixa direcció, comuns i administració central.

Té bona relació amb tots els comuns, li fan moltes demandes des de les parròquies?

Gens ni mica, no m’ha passat ni una vegada des que estic al capdavant del ministeri.

tracking