salut

Metges liberals i assalariats tindran les mateixes obligacions

Hauran de registrar l’activitat a la història clínica digital, adherir-se als protocols, participar en sessions i comissions i fer guàrdies

Metges liberals i assalariats tindran les mateixes obligacionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els metges liberals que presten els seus serveis a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell tindran les mateixes obligacions que els facultatius assalariats i hauran d’atendre els usuaris de la mateixa manera, segons el nous reglaments de funcionament del centre i del SAAS aprovats ahir pel Govern. Independentment de la seva situació contractual, tots els metges hauran de registrar la seva activitat a la història clínica digital, participar en l’elaboració i adherir-se a protocols, participar activament en les sessions i comissions que determini el cap de servei i fer guàrdies. En aquest cas, l’obligació de fer-les serà fins a una determinada edat.

“El fet que fins ara els metges per compte propi poguessin actuar sense tenir una dependència jeràrquica clara posava dificultats en la gestió dels equips i aquesta equiparació posarà ordre en el servei”, va indicar el director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, que va presentar ahir els nous reglaments en la roda premsa posterior al consell de ministres. Ho va fer acompanyat del ministre de Salut, Carles Álvarez, que va dir que “la nova forma de treballar dels metges permetrà fer-ho de manera coordinada amb el sistema sanitari públic, en sintonia amb la reforma sanitària que s’està impulsant”.

El nou reglament de funcionament de l’hospital també introdueix l’obligació de coordinació de tots els metges en l’àmbit extrahospitalari, i regula l’obertura d’expedients informatius i disciplinaris sense diferenciar entre metges assalariats o liberals.

Comitè de selecció

La normativa també crea la figura del comitè de selecció, format per professionals, que regularà la contractació dels metges, i del comitè de recertificació, que avalarà la continuïtat dels metges a partir d’una determinada edat. Igualment, independentment de l’edat, el reglament obre la possibilitat que tot professional hagi de recertificar periòdicament els seus coneixements i capacitats d’acord amb la normativa que es pugui implementar en el futur. Per últim, també es defineix l’hospitalització domiciliària i com a primera mesura els metges hauran d’anar a casa dels pacients que estiguin rebent cures pal·liatives d’alta complexitat.

També es volen signar nous convenis amb centres hospitalaris universitaris d’Espanya i França amb objectius assistencials i de formació continuada dels professionals. De fet, es buscarà que els metges puguin exercir quatre dies a Andorra i un a l’estranger.

Al reglament també s’estableix que els facultatius dels serveis centrals (farmàcia, anestèsia, laboratori, anatomia patològica i rehabilitació) s’hagin de vincular a un contracte laboral, tot i que a aquests professionals se’ls respectaran els drets adquirits i la situació actual. El text també acaba amb els contractes determinats per als càrrecs de confiança de la direcció del SAAS i elimina la condició de vitalici del cap de servei. A partir d’ara passarà a ser un càrrec de cinc anys revisable i serà elegit d’entre l’equip de cada especialitat amb un complement de responsabilitat. Si no es troba el perfil hi haurà l’opció de fer un edicte internacional com a facultatiu, al qual posteriorment se li podrà encomanar la responsabilitat de fer de cap de servei.

Per últim, s’introdueix la figura d’un director adjunt per a cada àrea assistencial i l’àrea d’atenció a l’usuari passa a dependre de la direcció assistencial.

Uns canvis amb els quals, segons el ministre Álvarez, “hi haurà un estalvi que no es notarà ara, però sí a llarg termini”.

MESURES

1 Hospital

Equiparació dels facultatius

El nou reglament de l’hospital equipararà els metges contractats pels SAAS i els que treballen per compte propi. A partir d’ara tots els facultatius tindran les mateixes obligacions.

2 Metges

Obligació defer guàrdies

Metges assalariats i liberals tindran l’obligació de fer guàrdies fins a una determinada edat. Els liberals hauran de registrar l’activitat a la història clínica digital.

3 Disciplina

Mateixa tipologia d’expedients

Regularà l’obertura d’expedients informatius i disciplinaris sense diferenciar entre assalariats i liberals. Tots estaran coordinats en l’àmbit extrahospitalari.

4 Comitès

Recertificació dels professionals

Tots els metges hauran de recertificar els coneixements. També els majors de 65 anys si volen continuar exercint. Hi haurà un comitè per contractar metges.

5 Requisit

Contracte als serveis centrals

Els facultatius dels serveis centrals (farmàcia, anestèsia, laboratori, anatomia patològica i rehabilitació) s’hauran de vincular amb un contracte laboral.

6 Elecció

Caps de servei no vitalicis

S’elimina la condició de vitalici del càrrec de cap servei, que a partir d’ara serà de cinc anys revisable i serà elegit d’entre l’equip de cada especialitat.

tracking