Col·lectius

Els monitors d'esquí es mobilitzen pel sou

El col·lectiu celebrarà una assemblea demà en la qual es plantejaran mesures de pressió per obtenir l’apujada salarial

Els monitors d'esquí es mobilitzen pel souFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) està en desacord amb els salaris dels seus treballadors i reclama un increment en el preu per hora dels monitors per arribar com a mínim a 22,5 euros. Una reclamació que el col·lectiu fa temps que negocia amb Ski Andorra, la patronal que s’encarrega d’exercir de portaveu de les estacions d’esquí, sense resultats. Per això si no s’ha aconseguit cap acord entre les parts durant el dia d’avui l’associació té previst realitzar una assemblea amb tots els socis per plantejar mesures de pressió per aconseguir els seus objectius. L’acte està programat per demà a les vuit de la tarda a l’edifici del centre cultural La Llacuna, a Andorra la Vella.

En relació amb el procés, Carles Iriarte, el president de l’AAME, va declarar que “som innocents, però s’ha acabat el temps de ser ximples. Jo com a president, sempre dins del marc de la legalitat, arribaré fins on s’hagi d’arribar”. Encara que no va voler donar detalls de quines mesures es tractarien a l’assemblea, va afirmar que l’objectiu principal és aconseguir l’increment salarial, i hi va afegir que “segons el que s’esculli de manera conjunta, decidirem”.

Un dels punts que va destacar el president és la importància de l’assistència del màxim nombre possible de monitors, i també va apuntar la possibilitat de nomenar delegats en el cas que alguns professionals no hi puguin ser presents. A més a més, els membres del col·lectiu que vulguin participar en l’assemblea i no siguin socis tindran l’opció de fer-se’n tot just abans que comenci l’acte.

Després de l’assemblea

La junta assembleària exposarà les conclusions extretes a la reunió a Ski Andorra, amb l’objectiu que la patronal les traslladi als diferents directors de les estacions d’esquí, perquè, com va argumentar Víctor Iriarte, expresident de l’associació, “són els que tenen la potestat per prendre decisions”. A més a més, també va explicar que fa més de dos anys que l’AAME reclama poder-se reunir amb els respectius directius de les estacions d’esquí per poder parlar de l’increment salarial, però que encara no ho ha aconseguit. “Aquest any vam aconseguir fer una reunió amb els directors de les escoles d’esquí, però ens van dir que ells no tenien competència per decidir sobre aquests aspectes, i a continuació vam demanar de reunir-nos amb els directors i encara estem a l’espera d’una resposta”.

Si fins ara la mitjana salarial se situa en 19,5 euros l’hora, més els possibles complements, els professionals exigeixen un increment perquè, com va subratllar Iriarte, “el poder adquisitiu dels monitors ha decrescut” i molts “han deixat de considerar la professió una dedicació atractiva i fins i tot se n’han d’anar a fora”. També va dir que l’esquí escolar ja no es pot ensenyar en català per la falta de professionals.

tracking