L'espai entrarà en servei durant el 2017 i construir-lo ha costat 1,6 milions d'euros
L'espai està en plena vall del Madriu.
SFG
L'interior del refugi.
SFG
L'espai prestarà serveis d'allotjament i restauració mitjançant guardes.
SFG
Actualitzada 13/12/2016 a les 19:25
La construcció del nou refugi guardat de l'Illa, que s'integra en la xarxa de refugis guardats, ja ha finalitzat, tal com ha informat avui el Govern. L'equipament se suma als refugis existents de Juclar, Sorteny i Comapedrosa. La construcció del refugi, de 375 metres quadrats, té com a objectiu prestar serveis de qualitat als excursionistes i obre la possibilitat de conèixer i gaudir d'un dels entorns de més valor natural d'Andorra.
L'espai entrarà en servei durant el 2017 i constituirà una nova oferta per impulsar el turisme de muntanya, mitjançant la prestació de serveis d'allotjament de qualitat en un entorn natural privilegiat. Les obres es van adjudicar el maig del 2015 per un cost de prop d'1,6 milions d'euros.
El nou refugi es troba a la Vall del Madriu-Perafita-Claror, patrimoni mundial de la UNESCO, a 2.488 m d'altitud, essent el 5è refugi de més altitud del Pirineu, en un paratge de gran bellesa natural. Està ubicat en un indret en el qual ja existia un refugi lliure -no guardat-, sense serveis de cap mena, de dimensions reduïdes, que provenia d'un antic edifici destinat a allotjar els treballadors que als anys 30 van construir la presa de l'estany de l'Illa per a FHASA. L'equipament s'ha edificat aprofitant els murs de pedra de l'antic, mitjançant un conjunt d'encavallades de fusta que sustenten la nova edificació, i que a la vegada doten d'un caràcter singular a l'interior. La nova construcció, de 375 metres quadrats, amplia considerablement l'anterior (235 metres quadrats).
El de l'Illa està destinat als excursionistes, tant als que hi pernoctaran com als que puguin passar a fer un àpat o simplement a descansar una estona. Prestarà serveis d'allotjament i restauració mitjançant guardes. Una part de refugi lliure, independent de la resta de l'edifici, romandrà oberta tot l'any.
L'interior, construït principalment amb fusta vista, ofereix una ambientació càlida i acollidora. Compta amb dormitoris (50 llits), 80 metres quadrats d'estances comunes (per a restauració i sala d'estar), dependències privades dels guardes, cambres higièniques completes (WC, lavabos, dutxes) i espais per a instal·lacions.
En el disseny s'ha prioritzat l'eficiència energètica i la disminució de consum, fins al punt que l'edifici és autosuficient energèticament. Està desconnectat de qualsevol xarxa de subministrament. Compta amb plaques solars i fotovoltaiques a la coberta per subministrar la totalitat del consum d'electricitat i aigua calenta, amb una autonomia fins a 4 dies. Compta igualment amb una captació d'aigua, i sobretot d’una instal·lació autònoma de sanejament de les aigües residuals. Els elements passius (aïllament tèrmic) han estat igualment objecte d'una cura especial, per garantir al màxim l'estalvi energètic, tot garantit en tot moment el confort dels usuaris.
-
#6 Lupg
(16/07/17 20:22)
-
#5 Muntanyer
(14/12/16 09:04)
-
#4 mcandorra
(13/12/16 22:03)
-
#3 Vergonya
(13/12/16 22:00)
-
#2 VERGONYA
(13/12/16 21:42)
-
#1 Muntanyes en perill
(13/12/16 20:45)
Quan vaig veure les fotos del nou refugi de l'Illa vaig sentir una gran desilusió. Encara em costa de creure que aquell llargarut edifici de pedra, tan emblemàtic, s'hagi convertit en aquesta mena de complex que sembla un spa. El negatiu impacte que té el nou edifici -que ja ha perdut els aires de refugi- és un exemple més de la grollera ma d'alguns homes que es diuen enginyers. ¿Haurà trepitjat alguna vegada un prat aquesta gent?
RespondreSí que valoro l'eficiència energètica que s'ha aconseguit, però penso que no justifica la maldestre transformació del nostre estimat refugi de l'Illa. És una llàstima espatllar un entorn natural tan bonic amb aquesta pifia visual.