Pont de la Puríssima

Els hotels del centre freguen el ple pel pont

Els establiments d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany aconsegueixen ocupacions d’entre el 85% i el 95% les nits de dijous, divendres i dissabte

Els hotels del centre freguen el ple pel pontXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

El pont de la Puríssima es va tancar ahir amb els hotels de les par­ròquies centrals fregant el ple. Ocupacions d’entre el 85% i el 95% les nits de dijous, divendres i dissabte, segons els establiments consultats pel Diari i en espera de les xifres oficials que encara no ha comunicat la Unió Hotelera (UHA). Quant als hotels de les parròquies altes i a excepció del Pas de la Casa, les ocupacions haurien estat més modestes i s’haurien complert les previsions de la UHA, que auguraven un pont més fluix en aquesta part del país. Molt millor ha anat al Pas de la Casa, on, segons la Iniciativa Publicitària, s’ha treballat molt bé tot el pont i fins i tot alguns hotels han estat plens tota la setmana.

L’ocupació del pont de la Puríssima ha seguit la tendència del de l’any passat, quan també van ser els hotels d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany els que es van endur la part més grossa del pastís. El pont del 2015 va registrar una ocupació mitjana del 80% amb els establiments de les par­ròquies centrals fregant el ple i els de les parròquies altes amb menys llits venuts.

Els hotels consultats pel Diari han vist revertides les cues de vehicles i els centenars de persones que s’han vist pels carrers en ocupacions. Des de l’hotel Fènix es va xifrar en un 90% de mitjana l’ocupació dels tres dies de pont, mentre que al Cèntric el percentatge ha estat del 85%, sent les nits de dijous i divendres les millors. A l’Art Hotel, el pont de la Puríssima s’ha tancat “bastant bé”, amb un 80% de llits plens els dies més fluixos i amb un 90% els més forts.

Són xifres similars a les de la resta d’establiments. A l’hotel Canut la mitjana dels darrers quatre dies de pont ha estat del 85%, molt similar a la de l’hotel Zenit. Al Plaza Eurostars encara han estat millors amb plens les nits de dijous i divendres i una mitjana d’entre el 90% i el 95% tot el pont.

Molta gent al Pas de la Casa

Quant a les parròquies altes, el president de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié, va mostrar ahir la seva satisfacció per uns dies festius que “han portat molta gent al poble” i en els quals “tothom ha treballat molt correctament”. Carrié hi va afegir que la feina realitzada a l’estació, amb la poca neu que havia caigut, “ha estat molt bona i ha fet que vinguessin molts esquiadors procedents d’Espanya”.

Respecte als hotels del Pas, la majoria ha tingut grans ocupacions. Des del Kandahar es va indicar que en el seu cas ha estat del 100% tota la setmana.

Menys sort van tenir a la resta de parròquies altes. A l’hotel Marco Polo de la Massana es xifrava l’ocupació en un 60% i des d’Ordino, els establiments consultats, sense donar percentatges, parlaven d’un pont “molt fluix”.

I si els hotelers de les parròquies centrals podran celebrar els bons resultats del pont, tot fa indicar que per al sector comercial els primers deu dies del mes de desembre seran una campanya de Nadal i Reis avançada. Durant el matí d’ahir encara es va poder veure força gent pels eixos comercials d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. Tot i això, i a diferència del que va passar dijous, divendres i dissabte, el dar­rer dia del pont no es van veure aparcaments plens ni col·lapse circulatori a les parròquies centrals. També en espera del balanç de les associacions de comerç, des de la de Comerciants i Propietaris de l’avinguda Meritxell es va destacar dissabte que no hi havia hagut massificació a les botigues, però sí una entrada esglaonada de compradors.

VUIT HORES DE RETENCIONS AMB UN PIC DE 5 QUILÒMETRES DE CUA PER SORTIR PEL RUNER

Vuit hores de retencions i un pic màxim de cinc quilòmetres de cua per sortir del Principat per la frontera del riu Runer. Aquest és el balanç del darrer dia de l’operació sortida del pont de la Puríssima. Els problemes a les carreteres van començar al migdia quan al túnel de la Tàpia i a Sant Julià de Lòria van començar les primeres retencions en sentit sud. A partir d’aquella hora, malgrat que el servei de Mobilitat va habilitar un segon carril en sentit sud des del vial del Pobladó, des del Prat Salit fins a la Margineda, les cues van començar a créixer fins arribar als cinc quilòmetres una hora després. La circulació ja no es va normalitzar a Sant Julià de Lòria i a la frontera del riu Runer fins que poc després de les vuit de la tarda Mobilitat va donar per normalitzat el trànsit al Principat.

Tampoc no es va lliurar de les retencions la frontera nord, que també va haver d’evacuar un gran nombre de vehicles en sentit França. En aquest cas les retencions al Pas de la Casa van arribar als dos quilòmetres pels volts de les quatre de la tarda, normalitzant-se la situació un parell d’hores més tard.

Caldrà esperar fins avui per conèixer el nombre de vehicles que hauran entrat a Andorra des de divendres 2 de desembre, quan es va donar inici al macropont de la Constitució espanyola i la Puríssima. Fins divendres passat al matí –l’última vegada que Mobilitat ha facilitat xifres– havien entrat al país 98.000 vehicles dels prop de 135.000 previstos.

VALLNORD REGISTRA UN 30% MÉS D'ESQUIADORS

Vallnord va rebre prop de 28.000 esquiadors durant la primera setmana de desembre coincidint amb el pont de la Constitució i la Puríssima a Espanya, va informar ahir el domini. La xifra suposa un 30% més de visitants respecte al mateix període de l’any anterior. En concret, les estacions de Pal i Arinsal van rebre 18.741 visitants. Durant aquests dies, aquestes estacions van tenir el 60% de les pistes obertes i el 80% dels remuntadors. El director de Pal-Arinsal, Josep Marticella, va manifestar que aquestes dades els permeten “arrencar la temporada amb garanties” i encarar amb “optimisme” el Nadal. D’altra banda, el camp de neu d’Ordino-Arcalís va tenir 9.100 visitants, les millors dades registrades des de la temporada del 2004-2005. A les pistes de l’estació els esquiadors van poder gaudir d’entre 20 i 50 centímetres de neu pols. El director d’Ordino-Arcalís, Xabier Ajona, va ressaltar que les dades mostren la voluntat de créixer “temporada rere temporada”.

tracking