Parlament Catalunya

El PSC obté el compromís que els vetos catalans no s'aplicaran

El PSC obté el compromís de Junts pel Sí i del govern català perquè les resolucions aprovades no tirin endavant en ser jurídicament inaplicables

El PSC obté el compromís que els vetos catalans no s'aplicaran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya que insten a infligir vetos a Andorra no s’aplicaran. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) assegura que té el compromís de Junts pel Sí –grup majoritari a la cambra catalana– i del govern català perquè les restriccions no es duguin a la pràctica. Després que fonts de l’executiu de Carles Puigdemont es desmarquessin de les propostes de la CUP que va aprovar el Parlament i que JxS valorés positivament “els avenços” realitzats per Andorra en matèria de transparència, els socialistes catalans han emplaçat el govern català a reconèixer que els vetos són “inaplicables”.

El secretari general del PSC, Miquel Iceta, es va trobar amb el president del grup parlamentari de JxS, Jordi Turull, per demanar-li que no es faci cap pas en el sentit expressat als textos aprovats, que aposten per no contractar empreses que tinguin relació financera amb Andorra i per vetar els reconeixements esportius i culturals a persones amb residència al país. “Tenim el compromís de Junts pel Sí que això no tirarà endavant. Iceta va parlar amb Turull i aquest li va dir que això no té ni cap ni peus i que el govern no pensa tirar-ho endavant”, va revelar al Diari el diputat socialista i regidor a la Seu d’Urgell Òscar Ordeig, el qual va explicar que el líder dels socialistes catalans va contactar amb els responsables de JxS “perquè al govern no se li acudeixi complir aquesta resolució”.

Inaplicable jurídicament

D’aquesta manera, tant el PSC com també JxS –ambdós grups van votar a favor de les resolucions– s’han desmarcat de les propostes impulsades per la CUP. Segons Ordeig, coincideixen que les mesures “no es poden portar a la pràctica jurídicament”. “No es poden aplicar per sentit comú i per un tema jurídic perquè hi ha uns acords que no es poden trencar”, va apuntar amb referència als convenis que el Principat ha signat amb la UE i l’OCDE quant a transparència i cooperació fiscal. “Els acords amb la UE estan per sobre de les resolucions del Parlament”.

A més, apunta un conflicte pel que fa a les relacions institucionals i afirma que els punts aprovats representen “una intromissió en temes interns que no beneficia el bon veïnatge i les relacions amb Andorra”. En aquest sentit, considera que “no pot ser que hi hagi unes relacions comercials amb Andorra i vingui una resolució del Parlament que digui que els contractes públics seran més restrictius”. És per això que circumscriu els fets en la cor­relació de forces al si del Parlament i posa de manifest que “quan un és esclau dels deu vots de la CUP passen aquestes coses”.

Per tot plegat indica que les resolucions mostren “un desconeixement profund d’Andorra” que no reconeixen “tota la feina que ha fet el país en els últims anys”. És per això que d’acord amb Iceta i la cúpula del partit van decidir traslladar una disculpa al conseller general del PS Pere López i oferir-se al cap de Govern i als grups parlamentaris del país per “buscar la manera d’aplicar el sentit comú”.

Vies de rectificació

Ordeig va avançar que estudien la possibilitat de presentar una proposta de resolució que esmeni les que es van aprovar a l’octubre. Segons exposa, es tractaria d’elaborar un text on “es reconegués la feina feta pel Govern en transparència” i també on es parlés “sobre Andorra i les relacions de Catalunya i els Pirineus en el sentit que cal enfortir els lligams”. “Aprofitaríem aquesta proposta dels projectes comuns per explicar que Andorra té engegat un procés d’acostament”, va resumir.

tracking