Òbit

Mor el metge d'Encamp Manel Pallarés Darsa

Va arribar a final dels seixanta i va obrir una consulta, on va treballar fins als anys noranta

Mor el metge d'Encamp Manel Pallarés DarsaArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El doctor Manel Pallarés Darsa, que va ser el metge de capçalera d’Encamp durant tres dècades, es va morir ahir als 84 anys. Pallarés va arribar a final de la dècada dels seixanta, quan al país l’única institució mèdica que hi havia era la clínica Vilanova, on va començar a treballar per posteriorment obrir la seva pròpia consulta a Encamp. Allà es va dedicar a la medicina general fins a final dels anys noranta, quan va passar el relleu a la doctora Maria Rosa Duat.

Un metge –i també pintor d’afició– que va acabar sent “un referent per a la població d’Encamp”, afirma Lluís Burgués, exdirector general del SAAS, el qual destaca que era “un metge de capçalera dels d’abans, que tenien gran dedicació als seus pacients”. “Des que va arribar no tenia horaris, ni festes, ni caps de setmana”, apunta, i recalca especialment la proximitat amb els pacients, amb qui “establia una relació de molta confiança”. Hi coincideix el seu germà, el també metge Josep Burgués, que defineix Pallarés com “una persona molt humana, el model de metge de capçalera antic”. “Tenien un ull clínic, amb quatre coses que els diguessis ja feien”, rememora, indicant que “tenien pocs mitjans i tot ho feien en funció de la seva experiència”.

El doctor Bernat Escoda, de la seva banda, explica que Pallarés havia coincidit amb el seu pare, també metge, abans d’arribar i que es van establir al Principat amb pocs anys de diferència. “Era el boom del país, que es va fer gran de manera exponencial, i es van fer un tip de pencar”, assenyala, i remarca el caràcter “polivalent” que tenien els metges de l’època, que no estaven especialitzats, “feien de tot” i “entraven a la vida de la gent”, ja que feien moltes visites a domicili.

En aquest sentit, Lluís Burgués també subratlla la “disponibilitat total” que tenien els professionals d’abans. “Era d’aquells metges que si calia fer un part el feien o si calia visitar a les tres de la matinada o quedar-se tota la nit a una borda ho feien”, manifesta.

La família rebrà el dol avui al tanatori d’Encamp i la missa funeral tindrà lloc demà a les dotze del migdia a l’església de santa Eulàlia d’Encamp.

tracking