Infraestructures

La variant d'Acs redueix en 10 minuts el trajecte a Tolosa

França inaugura dilluns l’obra amb la presència de Martí i del primer ministre francès

La variant d'Acs redueix en 10 minuts el trajecte a TolosaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats franceses, encapçalades pel recentment nomenat primer ministre Bernard Cazaneuve, inauguraran demà passat la desviació d’Acs-dels-Tèrmes, a la carretera RN-20. La variant permetrà reduir en 10 minuts el trajecte entre Andorra i Tolosa. A l’acte d’inauguració de l’obra hi assistirà el cap de Govern, Toni Martí, que aprofitarà l’esdeveniment per parlar “llargament i extensament” amb el primer ministre del país veí del nord “sobre la Unió Europea”. Així ho va indicar ahir Martí en declaracions realitzades a l’inici del repte solidari dels 17K de Ferran Teixidó al Poliesportiu.

“Vull expressar la meva gratitud a l’Estat francès, ja que tots sabem que l’RN-20 és l’única via d’accés que tenim des de França”, hi va afegir el cap de Govern, que al matí havia mantingut una trobada a Foix amb les principals autoritats de l’Arieja, entre les quals la prefecta, Marie Lajus; i el president i vicepresident del Consell departamental, Henri Nayrou i Alain Naudy. Per part andorrana també van assistir a la trobada el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i l’ambaixadora a França, Cristina Rodríguez.

Durant la reunió, Martí va reiterar el compromís del Govern amb les diferents iniciatives del país veí per a la millora de les car­reteres d’accés al Principat, com és el cas del projecte transfronterer Poctefa, amb les futures obres d’instal·lació de proteccions contra les allaus a l’RN-20.

La desviació d’Acs-dels-Tèrmes, un projecte que ha costat 69 milions d’euros, ha de permetre evacuar del mig de la població el trànsit de l’RN-20. “Es tracta d’una obra que va estar anys bloquejada”, va assenyalar el cap de Govern, que va recordar que quan l’anterior primer ministre francès, Manuel Valls, va visitar el Principat es va comprometre que la variant “estigués en funcionament abans del tomb d’any”. Martí estarà acompanyat demà passat en la inauguració de la variant pel síndic general, Vicenç Mateu, el ministre Torres i l’ambaixadora Rodríguez.

Segons indicaven ahir diversos mitjans de comunicació francesos, les autoritats de l’Arieja esperen que demà passat el primer ministre francès anunciï les futures actuacions de millora que es realitzaran els pròxims anys a la carretera d’accés al Principat des de França.

tracking