Els pares de la Nadia van gastar 600.000 euros en articles de luxe

Un jutge va decretar ahir presó provisional per al pare, llibertat per a la mare i els va retirar la pàtria potestat de la menor

Els pares de la Nadia van gastar 600.000 euros en articles de luxe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els pares de Nadia Nerea, la nena d’onze anys de Fígols i Alinyà que pateix tricotiodistròfia, van arribar a recaptar prop d’un milió d’euros pels suposats tractaments que requeria la seva filla, però se’n van gastar 600.000 en consum propi i productes d’alta gamma, com ara rellotges o dispositius electrònics, segons van informar ahir els mossos d’esquadra en un comunicat.

Els pares de la menor, Fernando Blanco i Marga Garau, van declarar ahir durant gairebé tota la jornada davant del titular del jutjat d’instrucció número 1 de la Seu d’Urgell. El jutge va ordenar que Blanco ingresses en presó provisional, sense fiança, tal com havia demanat la fiscalia, que considera que hi hauria indicis d’una estafa greu i, amb això, volia evitar que pogués fugir o destruir proves. Garau va quedar en llibertat provisional amb càrrecs. El jutge també va retirar a la parella la pàtria potestat de la nena per evitar que estigui exposada als mitjans de comunicació i quedarà sota la tutela d’un familiar.

Va fugir d’un control policial

Segons el comunicat dels mossos d’esquadra, uns agents d’aquest cos van detenir el 7 de desembre Blanco a la Seu d’Urgell. Moments abans, l’home, de nacionalitat espanyola i 52 anys, va burlar un control policial a la Cerdanya que, precisament, s’havia activat davant del risc de fugida de la família, després que es destapés que podria haver utilitzat la malaltia de la filla per estafar.

En el moment de la detenció, la policia va trobar al cotxe 1.450 euros en efectiu, dos rellotges i diversos dispositius d’alta gamma. A més, Blanco també portava una pistola de fogueig i cartutxos de rifle. El mateix dia també van detenir la mare de la menor, Marga Garau, de nacionalitat espa­nyola i 44 anys, que va quedar en llibertat dijous.

També el dia 7, pels volts de la mitjanit, els agents van acudir a la casa familiar a la població de Fígols i Alinyà. Durant l’escorcoll, van indicar els mossos d’esquadra, van trobar 1.845 euros en efectiu i 32 rellotges d’alta gamma valorats en 50.000 euros. A més, es va localitzar una estilogràfica, un ordinador, tres tauletes electròniques i tres telèfons mòbils, tots d’alta gamma, així com marihuana, tot i que els mossos d’esquadra no en van precisar la quantitat.

“La investigació ha conclòs que els pares de la menor serien els presumptes autors d’un delicte d’estafa, com es desprèn dels estudis dels moviments bancaris i dels diversos testimonis del cas”, va destacar la policia catalana en un comunicat. De moment, però, va assenyalar que “encara no es pot determinar el nombre total d’afectats tot i que es tractaria d’un nombre molt elevat de persones”. En aquest sentit, del 28 de novembre al 5 de desembre la família va recaptar 300.000 euros.

En el marc de la investigació, s’han bloquejat 319.676 euros que la parella té en dipòsits de dues entitats bancàries. A més, segons els agents, de l’estudi dels moviments de comptes “se’n desprèn una gran quantitat de reintegraments i despeses sense que tinguessin cap mena de relació amb el tractament mèdic de la menor”, com un pagament a una empresa d’automoció de 24.000 euros. A més, el domicili familiar tenia un cost anual de 9.800 euros anuals que assumia l’associació creada per la nena.

D’altra banda, els mossos van relatar que diversos pediatres de l’Alt Urgell van contactar amb el centre hospitalari d’infants de Barcelona on tracten aquesta mena de malalties, tot i que el pare de la menor s’hi va oposar, ja que el tractament, suposadament, es portava des de Houston i Mallorca, on havien residit. A més, el pediatre de capçalera de la menor es va interessar pels informes mèdics, però tampoc va obtenir resultats.

ELS FETS

-Un mitjà digital del país veí del sud va destapar el 30 de novembre que els pares de Nadia Nerea podrien haver exagerat la malaltia per estafar possibles donants.

-El 2 de desembre els mossos d’esquadra van iniciar la investigació contra els pares de la menor malalta, després de tenir accés a una informació que diverses persones havien traslladat a mitjans de comunicació que rere la col·lecta de diners hi podria haver un delicte d’estafa.

-Diumenge passat el pare de la nena va anunciar en el compte de Facebook de l’Associació Nadia Nerea per a la tricotiodistròfia que a partir de dilluns tornaria totes les donacions a aquelles persones que les reclamessin.

-La nit del 7 de desembre la policia va detenir el pare i la mare de la menor. Des de llavors, el pare ha estat a la presó de la comissaria de la Seu d’Urgell.

-L’endemà la mare va sortir en llibertat per fer-se càrrec de la menor.

-Els pares van declarar ahir i el jutge va decretar presó provisional i sense fiança per al pare i va deixar en llibertat provisional la mare. També els van retirar la pàtria potestat de la menor perquè no estigués exposada als mitjans.

Els pares de la Nadia van gastar 600.000 euros en articles de luxe

tracking