Planta incineradora

Contaminació per legionel·la i fecal als dipòsits del forn incinerador

El centre de tractament de residus va detectar al maig la presència de legionel·la al dipòsit situat a l’interior de la planta

Contaminació per legionel·la i fecal als dipòsits del forn incineradorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tècnics de Ctrasa, l’empresa que gestiona el centre de tractament de residus de la Comella i la deixalleria, van detectar el mes de maig passat la presència de legionel·la no pneumòfila al dipòsit d’aigua potable situat a l’interior de la planta. En aquest cas, el bacteri que es va detectar no revestia cap perillositat per als treballadors, ja que és la legionel·la pneumòfila la que pot provocar brots de legionel·losi. La planta incineradora disposa d’una connexió a l’embrancament d’aigua potable de la xarxa comunal. Un aigua que es bombeja i s’emmagatzema en aquest dipòsit. Cada tres mesos es realitzen uns controls analítics i va ser en el del maig que es va detectar la presència del bacteri.

Un cop es va saber de la contaminació de l’aigua, Ctrasa va adoptar la mesura immediata de netejar i desinfectar el dipòsit. Igualment, es va decidir instal·lar una làmpada de llum ultraviolada dissenyada per interceptar i inocular virus, bacteris, espores, protozous i florits. Igualment, des de la direcció del centre es va decidir fer controls microbiològics mensuals al dipòsit, segons s’indica en l’informe de la comissió d’informació i vigilància de Ctrasa, en data de 26 de novembre, al qual ha tingut accés el Diari.

En el mateix informe es posa en relleu l’existència d’un segon episodi de contaminació, en aquest cas a la deixalleria, on no hi ha cap connexió d’aigua potable. Es va detectar presència d’E. coli i enterococs, és a dir, contaminació fecal, als dipòsits de connexió de la muntanya. La mesura correctora que es va prendre de manera immediata va ser el tall del subministrament.

Connexió a la xarxa comunal

A conseqüència dels incidents, Ctrasa ha encarregat un projecte de connexió a la xarxa comunal sense bombejos ni dipòsits intermedis per eliminar qualsevol risc. Pressupostat en uns 125.531 euros, el projecte preveu l’ampliació de la xarxa comunal perquè l’aigua arribi de manera directa per gravetat, una derivació a la deixalleria i una escomesa a la planta de tractament de residus que solucionarà el problema d’aigua potable de la instal·lació.

D’altra banda, a l’informe també es fa un repàs de l’evolució dels residus rebuts al forn incinerador des del gener fins a l’octubre d’aquest any. En els primers deu mesos del 2016 el centre de tractament de la Comella ha rebut 33.815,18 tones de residus, un 4,58% més dels que van arribar al forn incinerador en el mateix període de l’any passat.

Sis dels set diferents tipus de residus que es tracten a la planta –la majoria, 24.567 tones, són urbans– estan tenint variacions positives enguany. Destaca l’increment en un 15% dels residus sanitaris (han passat de 36 a 41 tones) i dels de neteja viària, que ho han fet en un 46%, passant de 296 al 433.

La millor xifra des del 2008

Si s’acaben complint les previsions de Ctrasa, el 2016 serà el millor any quant a les tones de residus valoritzades des del 2009. Els gestors del forn calculen que tancaran l’any amb 37.385 tones de residus incinerades. És un 4,3% més del que es va cremar l’any passat, quan es van valoritzar 35.850 tones de residus. La xifra prevista per Ctrasa és la millor dels darrers set anys, però queda lluny de les 40.612 que es van incinerar el 2009 i encara molt més de les 46.049 d’un any abans.

Respecte a la venda d’electricitat a FEDA, en els 10 primers mesos de l’any ha pujat un 3,4% i ha estat d’uns 14.000 MW/h.

UNA ATURADA NO PROGRAMADA AL JULIOL

La planta de tractament de residus de la Comella va patir una aturada no programada el mes de juliol passat a causa d’una avaria al sistema d’injecció de calç i una altra avaria dels cremadors. Aquest fet no va permetre engegar el forn cremador i la planta va estar aturada 3,2 hores. La incidència es va resoldre amb un bufador redundant al sistema d’injecció de la calç, segons s’assenyala a l’informe de la comissió d’informació i vigilància de Ctrasa. El forn ha patit fins a l’octubre cinc aturades no programades més, al març, al juny, a l’agost, al setembre i a l’octubre. Malgrat tot, no es van acumular ni deu minuts en aquestes parades.

Respecte a les aturades programades, enguany se n’han fet dues: la primera del 10 al 21 de juny per un total de 262,7 hores i l’altra del 9 al 27 de setembre per a un total de 431,7 hores. En total la planta ha estat 19 dies aturada fins a l’octubre. Enguany s’ha reduït un 27,6% el temps de les aturades programades respecte al 2016.

tracking