Successos

El jutge imputa per estafa els pares de la nena amb una malaltia rara

El magistrat investiga si Fernando Blanco va orquestrar una conxorxa amb les donacions solidàries que va rebre la família

El jutge imputa per estafa els pares de la nena amb una malaltia raraC. Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de la Seu d’Urgell ha imputat els pares de Nadia Nerea, la nena de Fígols i Alinyà (Alt Urgell) afectada per una malaltia rara, per un delicte d’estafa arran de la campanya de recollida de diners per tractar la menor. El jutjat d’instrucció número 1 de la capital urgellenca investiga si Fernando Blanco i Margarita Garau han mentit sobre l’estat de salut de la seva filla –l’objectiu és acreditar l’existència de la malaltia– i les operacions a les quals havia de ser sotmesa per tal d’aconseguir aportacions econòmiques –haurien recollit 300.000 euros, segons la família.

El jutge va ordenar ahir l’entrada i escorcoll del domicili familiar. Veïns de Fígols van explicar ahir que van veure arribar dues patrulles dels mossos d’esquadra a la casa dels Blanco cap a dos quarts de dotze de la nit i que hi va haver llums a l’interior de la casa fins a les tres de la matinada en presència del magistrat. Les mateixes fonts es van mostrar estupefactes per l’abast mediàtic de la notícia i van assegurar que ja sospitaven de la veracitat de la història. “Sabíem que alguna cosa fosca hi havia en tota aquesta campanya, però tampoc imaginàvem que la cosa prendria tals dimensions i tants mitjans de comunicació vindrien fins aquí”, van narrar.

La mare, en llibertat

Els mossos d’esquadra van detenir abans-d’ahir Blanco i Garau, que van ser traslladats a les dependències policials de la Seu d’Urgell. Els pares van passar la nit a la comissaria, però Garau va quedar en llibertat després de l’escorcoll a la casa i de prestar declaració, mentre que el progenitor està en espera de passar a disposició judicial les pròximes hores.

Pel que fa a la petita d’11 anys, que va acompanyar la mare fins a la policia, va quedar al càrrec d’una veïna del poble que la va anar a buscar a la comissaria. Atenent a l’ordre del jutge de la Seu que investiga aquest suposat cas d’estafa, els pares hauran de lliurar el passaport de la nena per evitar que pugui sortir del país si els progenitors ho intenten. A més, el jutge ha bloquejat els comptes bancaris de Blanco i ha demanat tota la documentació mèdica relativa a la malaltia de Nadia, la tricotiodistròfia, per al tractament del qual la família col·lectava fons. Precisament per recollir informació va ordenar l’entrada a la casa de Fígols.

En concret, es buscarien possibles justificants o proves de la destinació de les donacions que ha rebut la família els darrers anys. L’objectiu és saber si la malaltia existeix realment i si els diners eren per buscar tractament o bé responien a una estafa engi-nyada pel pare, ja que ell mateix ha reconegut públicament que no va portar la nena a Houston per tractar-la, sinó a curanderos. El fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, va explicar que la detenció dels pares de la nena es va acordar perquè es desconeixia el parador de Fernando Blanco i perquè públicament havia donat diferents versions d’on es trobava. A més, s’havia compromès a comparèixer públicament i no ho va acabar fent. Qui sí que va sortir als mitjans dimecres va ser Garau per negar que hagin estafat diners de les donacions.

Mentrestant, es podrien arribar a plantejar mesures civils en relació amb la tutela o la cura de la menor. Mesures que anirien des de la tutela fins a aspectes com ara la manutenció, residència, tractaments mèdics o assegurar la seva educació. La fiscalia, però, va dir que no aprecia ara com ara risc per a la nena, per la qual cosa de moment la fiscal no sol·licitarà mesures especials de protecció.

tracking