TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Operació antidroga

Cop al tràfic d'haixix

Detenció d’un resident a Ordino que podria ser el major traficant d’haixix d’àmbit intern

Cop al tràfic d'haixixCPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El major comís de droga destinat al mercat interior efectuat al Principat”, així va definir ahir la policia l’operació en la qual s’han comissat 27,4 quilograms d’haixix i s’ha detingut una persona. L’actuació ha estat batejada com a operació Jumi i ha permès, a banda de l’arrest del resident del qual no s’han volgut facilitar més dades, que s’hagin comissat també 38.535 euros que es trobaven al domicili del detingut. L’actuació policial va tenir lloc dimecres quan passaven vint minuts de les quatre de la tarda amb la detenció del sospitós prop del seu domicili d’Ordino, posteriorment es va procedir a l’escorcoll l’habitatge. A l’interior s’hi van trobar els més de 27 quilograms d’haixix en bar­res i els prop de 40.000 euros.

Les estimacions del cos de policia apunten que el valor total de la droga comissada un cop venuda en el mercat podria ascendir a uns 75.000 euros. Les xifres fan que aquest cop suposi el més important contra el tràfic d’haixix en la història. Fins ara la principal actuació policial contra la distribució d’haixix s’havia produït el maig de l’any 2014 quan es van comissar 24 quilograms en una operació arran de la qual van ser detingudes quatre persones.

La policia entén que els diners comissats corresponen als beneficis de la venda de partides prèvies d’haixix i que la xarxa de distribució, segons fonts properes al cos, obtenia importants guanys que li permetien fer compres importants per abaratir el preu d’adquisició de l’estupefaent fora d’Andorra. Els diners provinents dels beneficis, segons aquesta teoria, el sospitós els guardava a casa per evitar fer ingressos al banc que alertessin d’una entrada d’ingressos sense justificar. La investigació hauria determinat que tota la droga comissada estava destinada a la venda al detall dins del territori nacional.

Altres venedors al detall

Altres fonts policials van indicar que és molt possible que s’hagi desarticulat la principal xarxa de distribució interna d’haixix a Andorra. Se sospita que el detingut es troba en la part alta d’un entramat de persones que es dediquen a traficar amb haixix a petita escala. Altres passadors més petits es podien haver estat abastint d’estupefaent del punt principal d’emmagatzematge. Aquesta sospita fa que la policia no hagi volgut donar, segons les mateixes fonts, massa dades sobre la persona detinguda. La investigació continua i es preveu que hi puguin haver nous arrestos. S’ha considerat que facilitant més informació (ni tan sols s’ha donat l’edat ni la nacionalitat de l’arrestat, més enllà d’explicar la seva condició de resident) es podria córrer cert risc a l’hora de continuar la recerca i culminar noves detencions. Al mateix temps es podrien estar preparant nous escorcolls d’habitatges de persones que podrien formar part de la xarxa de distribució i no es descarten més comisos, tant d’estupefaents com d’efectiu.

Fonts policials consultades pel Diari van informar que el detingut va passar a disposició judicial, però ahir encara es desconeixia si la Batllia havia decretat o no l’ingrés en presó provisional. “A mesura que es judicialitzi el cas, aniran sortint més detalls”, van precisar les fonts policials. S’espera, però, que les accions per completar l’operació Jumi es facin els pròxims dies.

LA POLICIA VA DETENIR QUATRE PERSONES EN EL CAS DEL 2014

Fins ara, el cop més gran contra el tràfic d’haixix per vendre dins del Principat havia estat el 17 de maig del 2014, quan la policia va confiscar 24 quilograms d’aquesta droga per vendre a l’interior del país. A més, en aquella ocasió va acabar detenint quatre persones. Entre els detinguts hi havia dos homes andorrans, de 26 anys, una dona de nacionalitat espanyola, de 28 anys, així com un veí de la Seu d’Urgell. L’arrestada treballava en una empresa de tràmits duaners.

Pel que fa a la droga es va localitzar repartida en 240 tauletes, cada una de 100 grams, amb un cost de 35.000 euros, que al mercat podria arribar als 125.000 euros. L’impagament del lloguer del box d’un aparcament de la Massana va portar la propietat a obrir-lo i la troballa casual dels estupefaents i la vigilància posterior de la policia va permetre les detencions.

Els dos nois andorrans van ser condemnats aquest mes de març a sis i cinc anys de presó ferma pel Tribunal de Corts. A un d’ells se’l considerava el cervell, mentre que l’altre era qui repartia la droga. D’altra banda, el tribunal va sentenciar a dos anys de presó la noia. Finalment, però, el Superior va reduir un any la pena a cada un dels joves, que va quedar en cinc i sis anys de presó ferma, mentre que la de la noia la va mantenir els dos anys. Així mateix, van ser penats a pagar una multa de 90.000 euros cada un dels homes i la dona 6.000 euros.

La policia també va realitzar una gran operació el 1992 quan va decomissar 28 quilograms d’haixix a la frontera del riu Runner, però en aquella ocasió era per vendre a Itàlia.

Cop al tràfic d'haixix

tracking