Causa judicial

Govern tornarà 600.000 euros per la depuradora

El Superior obliga el Govern a abonar a l’UTE de la depuradora d’Anyós els 629.019 euros que va avançar de la sanció d’1,8 milions

Govern tornarà 600.000 euros per la depuradora

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aprovació aquest any d’una modificació de la Llei de procediments judicials, amb referència a la regulació del judici de revisió –procediment que es pot demanar d’obrir quan el Tribunal d’Estrasburg reconeix una vulneració de drets per part dels tribunals andorrans–, ha permès a l’UTE constructora de la depuradora d’Anyós poder sol·licitar la repetició del procés en què se la va jutjar i condemnar pels defectes en la construcció de la planta. Ho va fer al juliol, sol·licitant, d’una banda, que es revisés la sentència del Tribunal Superior que la va condemnar a abonar a l’Estat una multa d’1,8 milions i, de l’altra, que es revoqués la citada sentència i totes les actuacions posteriors. Per tant, que s’instés el Govern a retornar-li els 629.019 euros que va avançar per la sanció. La sala civil del Tribunal Superior li ha donat la raó en les dues demandes: el judici es repetirà i l’executiu li ha de retornar els diners.

El Govern s’hi oposava. Es va mostrar a favor de la demanda de revisió de la causa i de la revocació de la sentència del Tribunal Superior però va argumentar que no procedia retornar els diners de la multa. “Les mesures d’execució adoptades s’han de mantenir, ja que l’acte administratiu mai ha estat anul·lat i era i segueix essent executable”, va argumentar. Però la sala civil sosté que la sanció no es va executar fins després del pronunciament de la sala administrativa (el setembre de l’any 2009) i que, per tant, estimada la demanda de revisió de la causa i la retroacció de les actuacions al moment anterior que es dictés la sentència del 2009 s’han d’anul·lar els actes posteriors d’execució forçosa realitzats per cobrar la multa. Per tant, l’executiu ha de retornar els 629.019 euros. Segons fonts governamentals, l’abonament encara no s’hauria efectuat.

El dret a un tribunal imparcial

El plet per la construcció de la depuradora massanenca va acabar al seu dia al Tribunal Europeu de Drets Humans a instàncies de l’adjudicatària de l’obra. I la instància europea va resoldre l’any 2012 que a l’UTE se li havia vulnerat el dret a un tribunal imparcial per la presència del magistrat Lluís Saura, que havia exercit d’advocat en un bufet de Barcelona que, al seu torn, havia fet assessoraments al Govern. Estrasburg va condemnar l’Estat a indemnitzar Saur-Vallnet amb 20.000 euros, import que ja es va satisfer al seu dia. La sentència, però, considerava que no hi havia nexe entre la vulneració i la multa i, per tant, que la sanció s’havia de pagar. Situació que va donar lloc a un nou plet judicial a Andor­ra impulsat per la societat, que reclamava la nul·litat de la sanció econòmica. Demanda que va ser rebutjada.

Aquest any, però, el Govern impulsava el canvi de la Llei de procediments judicials que obria la porta a tornar a jutjar el cas Saur-Vallnet. L’executiu, segons van exposar fonts coneixedores, demanarà de nou que l’UTE sigui condemnada a pagar 1,8 milions d’euros pels perjudicis ocasionats pels defectes constructius.

LA SOCIETAT VA AL·LEGAR DEFECTES EN EL PROJECTE DE L'ADMINISTRACIÓ

La primera resolució judicial del plet entre el Govern i l’adjudicatària de la construcció de la depuradora es remunta a l’any 2008, quan la Batllia ja donava la raó al Govern en la imposició d’una multa milionària pels defectes en la construcció de la planta, que després es van haver de corregir. La multa imposada estava dividida en dos conceptes: 1,58 milions per no haver respectat les clàusules contractuals i 240.000 euros més per treballs d’auditoria i altres feines complementàries que es van haver de fer en el marc de la causa. La societat integrada per la francesa Saur i l’andorrana Vallnet no va acceptar les culpes. Sí que va admetre que s’havia equivocat en la tria del sistema de decantació però atribuïa els errors de la planta de tractament d’aigües que el projecte facilitat per l’administració estava mal plantejat. Malgrat que totes les instàncies judicials li van donar la raó, el Govern mai va cobrar íntegrament la sanció econòmica i únicament va rebre aquest terç que, de moment, ha de retornar. En el marc del judici de revisió s’hauran de tornar a analitzar els arguments i proves que aportin uns i altres i la nova resolució dirimirà què passa amb la multa.

El TS ratifica la condemna a Saur-Vallnet per la depuradora

tracking