afers exteriors

La Generalitat diu que no comparteix les resolucions

El govern de Puigdemont afirma que “no té cap problema” amb Andorra i es desmarca del contingut dels textos

La Generalitat diu que no comparteix les resolucionsPARLAMENT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern català “no té cap problema” amb Andorra i “les relacions són bones”. Segons fonts del departament d’Exteriors, la Generalitat de Catalunya no comparteix el contingut de les resolucions que va aprovar l’octubre passat el Parlament, en què s’insta a aplicar vetos al Principat. En concret, demanen que no es contractin empreses que tinguin relació financera amb Andorra i vetar els reconeixements esportius i culturals a persones amb residència al país.

L’executiu català, emperò, atribueix la responsabilitat de les decisions al Parlament, que amb els vots de Junts pel Sí i la CUP va aprovar els textos que han ferit les susceptibilitats del Govern i l’han portat a enviar una nota de queixa a Espanya –que al seu torn l’ha remès a Catalunya–. La CUP s’ha refermat en el contingut de les resolucions, mentre que JxS i també el PSC s’han desmarcat des de les veus dels diputats de la Seu d’Urgell Albert Batalla i Òscar Ordeig. Des del grup parlamentari majoritari a la cambra catalana, Junts pel Sí, el diputat Sergi Sabrià explica que “no teníem prou consciència” del que s’estava fent perquè “vam votar moltes coses alhora, moltes resolucions amb molts punts que s’han de votar alhora, no es poden desfer”.

Tot i que reconeix que desconeixia la referència al Principat, diu que això “no és motiu d’excusa”, i assegura que “ens sabria greu que la votació en si malmetés alguna cosa”. “No era en cap cas la intenció i no hauríem d’entorpir la relació que hem tingut sempre”, va afirmar en declaracions al Diari, alhora que hi va afegir que “no voldríem que s’entorpissin les relacions entre els uns i els altres, i menys amb Andorra, amb qui ens uneixen tantes coses i especialment la llengua”.

Rectificació

Malgrat la impossibilitat de cor­regir textos ja aprovats, Sabrià apunta que “si podem fer alguna cosa per tal que això [la relació amb Andorra] millori podem fer-ho de govern a govern”. I respecte al fet que l’executiu de Toni Martí hagi optat per la via diplomàtica enviant una nota verbal exposant els fets al ministeri d’Afers Exteriors espanyol, Sabrià va manifestar que “tenim un procés en marxa per poder ser sobirans i perquè el tracte amb Andorra sigui de normalitat absoluta i d’Estat a Estat”.

En aquest context, va reconèixer l’avenç d’Andorra cap a la transparència i la cooperació fiscal afirmant que “el que ens uneix a tots és la necessitat de treballar conjuntament el tema del frau i l’elusió fiscal i l’Estat andor­rà hi està compromès”. “Segur que mai n’hi ha prou, que ens queda feina a fer”, però “a la comissió contra el frau de la legislatura passada, malauradament vam tenir moltes oportunitats de parlar sobre Andorra i vam conèixer la feina que s’estava fent i crec que són avenços positius”. “Si jutjo positivament? Segur que sí. Que ens queda molt per fer? Segur que també”, va sentenciar, al mateix temps que va apel·lar al “compromís” compartit en la lluita contra el frau i l’evasió fiscal. “És una feina que només es pot fer conjuntament. Segur que trobarem punts d’encontre”, va dir, tot expressant que “les relacions entre Catalunya i Andorra són molt bones, sempre ho han estat i ho han de continuar sent”.

DA VALORA NO PRESENTAR L A MOCIÓ DE REBUIG AL POSICIONAMENT CATALÀ

El grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA) valora fer marxa enrere i no presentar la moció de rebuig a les resolucions del Parlament de Catalunya on exposava els passos fets pel Principat pel que fa a la cooperació i transparència fiscal d’ençà de l’any 2009. Segons van narrar fonts demòcrates, després dels contactes telefònics mantinguts amb les autoritats catalanes –el ministre Saboya i el cap de Govern van conversar amb Raül Romeva i Carles Puigdemont respectivament– i l’enviament d’una nota verbal al govern espanyol, els parlamentaris valoraran la setmana que ve si cal presentar o no la moció.

Així, malgrat el malestar inicial que van suscitar els textos aprovats al si del Govern i dels distints grups parlamentaris, la resposta del ministeri d’Afers Exteriors de l’Estat veí afirmant que “Espanya no considera Andorra un paradís fiscal” i posant en valor l’intercanvi d’informació fiscal i el CDI signats farien caure la necessitat que el Consell General aprovés una moció de queixa. De fet, només Liberals d’Andorra (Ld’A) s’havia mostrat favorable i ja tenia decidit signar i votar a favor del document, mentre que el PS i SDP hi eren contraris.

tracking