un pont de deu dies

Entrada de 125.000 vehicles durant el pont

El servei alerta que els dies laborables es poden produir retencions a dins del país, sobretot a les parròquies centrals i durant la baixada de pistes

Entrada de 125.000 vehicles durant el pontFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de Mobilitat preveu que entrin 125.000 vehicles durant l’operació dels ponts de la Constitució espanyola i de la Puríssima que es va iniciar ahir i que s’allargarà fins al proper diumenge 11 de desembre. La majoria dels vehicles, un 70% del total previst, entraran per la duana del riu Runer, ja que les dues jornades festives (el 6 i el 8 de desembre) només ho són a l’Estat veí del sud i no a França. Tenint en compte que a Andorra, a més dels caps de setmana, només serà festiu el dia de la Puríssima, Mobilitat preveu que dilluns, dimarts, dimecres i divendres de la setmana que ve siguin jornades “especialment complicades” dins del país. Segons va explicar al Diari el cap de direcció de Mobilitat, Daniel Rodríguez, es preveuen problemes de circulació a les parròquies centrals i durant la baixada de pistes perquè coincidiran “els moviments habituals d’un dia laborable amb els dels turistes”.

Rodríguez va comparar l’entrada de vehicles prevista per aquest pont amb altres de similars, com els del 2005 i 2011, i va indicar que enguany s’està una mica per sobre en les previsions. “L’avantatge d’un pont tan llarg és que ens ve molta gent, però ho fa de forma esglaonada”, va assegurar el cap de direcció de Mobilitat, que va indicar que avui i demà poden ser complicats quant a l’entrada de vehicles des de Catalunya. Tots els dies del Pont hi haurà entrada de vehicles pel riu Runer, i les jornades on s’espera molta sortida de vehicles per la frontera sud seran dimarts que ve i els propers dijous, divendres, dissabte i diumenge.

Quant a les mesures especials dictades per Mobilitat per al pont només s’ha decidit eliminar dimarts, divendres i dissabte la zona blava de l’avinguda Francesc Cairat per habilitar un segon car­ril de sortida. Segons les necessitats també es podria plantejar habilitar un segon carril, també de baixada, al vial del Pobladó.

Reserves per sota de l’esperat

Pel que fa a les reserves hoteleres ahir estaven per sota de l’esperat. Fins i tot la Unió Hotelera (UHA) va preferir no donar xifres en espera que “les reserves s’animin a partir de dijous”. Ho va explicar el president de la UHA, Manel Ara, que va assegurar que “les expectatives no són d’omplir i alguns hotels de les parròquies altes ni tan sols estaran oberts”. Ara va dir que si es compleixen les previsions les ocupacions més altes es donaran a les parròquies centrals i va explicar que quan els dies festius estan menys concentrats “les ocupacions són més altes”.

Des d’Autèntics Hotels d’Andor­ra (AHA), associació que agrupa una quinzena d’establiments, es parla en termes similars de les ocupacions previstes. “En cap cas omplirem aquest pont”, va asse-nyalar la presidenta, Cristina Canut, que va indicar que a les par­ròquies centrals es podria arribar al 60-70% de llits venuts i a les altes entre el 30 i el 40%. “Serà una setmana moguda i s’anirà treballant bastant perquè hi haurà gent gairebé cada dia”, va explicar Canut, que va assegurar que en el cas dels seus associats no hi ha cap hotel tancat prop de pistes. “No seria gaire lògic no estar oberts en aquesta alçada d’any.”

Des del sector comercial, l’aqüeducte es veu amb esperança de bones vendes. La presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Avinguda Meritxell, Sònia Yebra, va indicar que “les expectatives són molt bones, ja que són deu dies i creiem que vindrà gent amb ganes de comprar”. El fet que el pont no es concentri només en quatre o cinc dies “és bo per a nosaltres”, hi va afegir. “Esperem que vingui molta gent per comprar regals de Nadal”, va explicar Susagna Venable, presidenta de l’Associació de Comerciants de Carlemany. “Preveiem un bon pont, no amb gent a cabassos, però sí molt repartida”, va dir.

VALLNORD ARRENCA AMB LA VISTA POSADA EN EL PONT

Vallnord, tant l’estació de Pal-Arinsal com la d’Ordino-Arcalís, van arrencar ahir la temporada 2016-2017 amb el forfet de dia rebaixat i amb la vista posada en el pont. Per al cap de setmana a Arinsal, els gruixos de neu estaran entre els 20 i els 50 centímetres i hi haurà dotze de les dinou pistes obertes. A Pal, els gruixos oscil·len entre els 10 i els 30 centímetres i els esquiadors podran gaudir de 13 de les 25 pistes. Quant a Ordino-Arcalís oferirà entre 15 i 50 centímetres de neu i tretze pistes obertes.

Grandvalira ja va encetar la temporada dissabte passat i pels primers dies del pont tindrà un total de 139 quilòmetres esquiables amb gruixos de 20 centímetres a les cotes més baixes i de 50 a les més altes. Al sector del Pas de la Casa hi haurà un total de cinc pistes obertes, i al de Grau Roig catorze, les mateixes que a Soldeu. Al Tarter està previst tenir disponibles quinze pistes i als sectors d’Encamp, set, i de Canillo, quatre. Els sis sectors de Grandvalira estaran connectats entre ells.

tracking