Energia

FEDA apuja les tarifes un 1,9% per finançar les inversions, de 21 milions el 2017

En marxa, la planta de cogeneració de Soldeu que abasteix deu edificis

FEDA apuja les tarifes un 1,9% per finançar les inversions, de 21 milions el 2017ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FEDA preveu apujar les tarifes l’1,9% al gener. Així ho va explicar el director general de la compa­nyia, Albert Moles, que va remarcar que la mesura és necessària per “finançar correctament les inversions”. De fet, va recordar que l’increment s’ha previst en el pressupost de la parapública, però que ara estan pendents que el Govern l’acabi aprovant. “Aquest increment ens permet dues coses: finançar correctament les inversions i tenir una política de finançament a llarg termini, a més de poder finançar-nos amb recursos propis, ja que l’objectiu és no endeutar-nos gaire”, va manifestar. Així, va destacar que la meitat del negoci de FEDA se’n va en costos per pagar la compra d’energia a Espanya i, per tant, es vol tenir un marge per poder funcionar amb garanties.

Precisament per al 2017 s’han previst inversions per valor de 21 milions d’euros, entre les quals destaca la construcció d’una línia d’alta tensió entre l’estació transformadora de Grau Roig i Encamp, a la qual es destinaran uns 15 milions. L’altra inversió que es va destacar és la creació d’una subestació a la Massana per fer front a la demanda creixent d’electricitat que hi ha a la parròquia i també a Ordino. En aquest cas, la inversió serà d’uns sis milions.

Moles també va explicar que l’any que ve es vol tirar endavant el projecte per fer la planta de cogeneració de la Comella, que podria abastir un centenar d’edificis. Es calcula que la materialització de l’obra trigarà entre 3 i 5 anys i comportarà una inversió d’entre 15 i 20 milions.

Un projecte que donarà continuïtat a la planta de cogeneració de Soldeu que funciona des de fa un mes. A dia d’avui dona servei a una desena d’edificis, que representa un 60% del total. Al llarg de les darreres setmanes s’han fet les proves convenients, posant en marxa els motors, la central i la xarxa de calor, amb uns resultats satisfactoris. Moles va recordar que la voluntat és que la xarxa de calor pugui abastir des de la recta d’Incles fins a la sortida de Soldeu, “i potser una mica més avall, cap al Tarter, i alguna zona del poble que no té servei”. El director general de FEDA va remarcar, però, que aquest “és un any de proves”.

Albert Moles va explicar que el consum elèctric s’ha incrementat l’1,5% els darrers dos anys i que els darrers deu la pujada ha estat del 2%. Per poder donar resposta a aquesta demanda creixent amb “un servei de qualitat” va afirmar que cal diversificar les fonts. Un objectiu que s’aconsegueix, per exemple, amb projectes “com el de Soldeu”.

MÉS CARREGADORS PER A VEHICLES ELÈCTRICS

En fer balanç de l’any 2016 Albert Moles va destacar especialment l’aposta per la mobilitat elèctrica. En aquest sentit, va recordar que FEDA ja disposa de 8 carregadors públics amb 16 punts de càrrega per donar servei als 140 vehicles elèctrics que hi ha al país, així com aquells que puguin arribar de fora. “Tenim una ràtio millor que la de França o d’Espanya”, va destacar. Amb tot, la voluntat és fer créixer aquesta xarxa i va indicar que de cara a l’any vinent la previsió és instal·lar una desena de carregadors més. Des que es van posar en marxa els carregadors, un centenar de persones han demanat a la parapública la targeta per poder-ne fer ús i, segons els càlculs que va exposar, s’han efectuat un total de 669 càrregues, que equivalen a uns 23.000 quilòmetres d’autonomia. També va apuntar que s’han anat corregint els problemes que s’havien detectat en alguns carregadors.

tracking