Cop contra la pirateria

Detingut un segon resident líder de la web de continguts pirata

Els dos arrestats, que tenen residència al Principat, estan considerats els líders del grup que explotava Zone Telechargement

Un segon resident detingut per la webXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un segon resident de nacionalitat francesa ha estat detingut en el marc de l’operació conjunta francoandorrana contra l’organització responsable del web Zone Telechargement, un dels més populars a França de descàrregues il·legals i una plataforma d’abast internacional. El segon arrestat va ser interceptat a França i els dos residents estan considerats els cervells del grup: un de la part tècnica i l’altre de la financera. El Principat s’havia convertit, segons va dir ahir la policia, en centre d’operacions, tot i que els servidors no estiguessin allotjats aquí; l’organització es coordinava tècnicament des del país i els beneficis econòmics obtinguts dels milers de descàrregues diàries es dipositaven a Andorra. El grup hauria buscat refugi al Principat per evitar les sospites que els moviments de diners podrien haver aixecat a França. L’operació policíaca ha permès bloquejar 250.000 euros en diferents comptes bancaris, a banda de 10.000 euros en efectiu i tres cotxes, dos dels quals de luxe, i nombrós material informàtic.

L’operació contra la web de continguts pirata es va efectuar dilluns a ambdós territoris. A Andorra el grup d’intervenció de la policia (GIPA) va irrompre en dos domicilis de la urbanització escaldenca Sa Calma. La prioritat era, segons van indicar des del cos d’ordre, fer una actuació ràpida per evitar la destrucció de proves, i així es va procedir. Fruit de la intervenció es va detenir un dels dos residents, concretament l’encarregat de l’àmbit tècnic i informàtic del que la policia qualificava ahir d’organització criminal. En els domicilis escorcollats s’hi hauria trobat material informàtic que li permetria pujar continguts a la plataforma per a la posterior descàrrega per part dels usuaris. No obstant això, fonts properes a la investigació van assenyalar que les funcions concretes de cadascun les haurà de determinar la investigació que tot just arrenca.

La denúncia

La intervenció de dilluns va ser fruit d’una comissió rogatòria adreçada des de França a la Justícia andorrana. La gendarmeria investigava el web prèvia denúncia de la Societat d’Autors, Compositors i Editors de música francesa (Sacem) –que ja l’hauria formulat l’any 2014, segons publicaven mitjans francesos– i de l’Associació de Lluita contra la Pirateria Audiovisual francesa (ALPA). Es calcula que Zone Telechargement tenia 3,7 milions de visites al mes i acumulava unes 11.000 descàrregues diàries de continguts. Tot plegat hauria proporcionat suculents beneficis als responsables de l’explotació de la plataforma. Les xifres que aportaven mitjans gals apuntaven a 1,5 milions d’ingressos anuals. L’organització hauria dissenyat un sistema de blanqueig de diners en què també s’haurien usat inversions i adquisicions per mirar de netejar els beneficis obtinguts de manera fraudulenta. La policia va destacar en el nou comunicat difós ahir que els dos escorcolls domiciliaris es van practicar en una urbanització “de luxe”. Tanmateix, l’operativa hauria provocat un perjudici econòmic de 75 milions als afectats, segons càlculs de la gendarmeria.

La informació publicada al país veí del nord apuntava un total de set detencions per la implicació en l’explotació del web i s’avançava que el càstig al qual s’enfronten els responsables podria ascendir a tres anys de presó i multa econòmica, una pena que es podria elevar notablement (fins als set anys) si la Justícia acaba determinant que els implicats actuaven com una banda organitzada.

La policia va insistir que no es descartaven noves detencions en el marc de l’operatiu. Força reaccions d’internautes gals a la xarxa eren de decepció pel tancament del lloc web.

tracking