Violència de gènere

El 28% dels joves justifiquen el maltractament

Una cinquena part dels nois veuen normals patrons com insultar la parella o pegar-la, una xifra de prop del 8% en el cas de les noies

El 28% dels joves justifiquen el maltractament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) va presentar ahir una enquesta, realitzada a 936 nois de tercer i quart de secundària, que revela que el 28% dels adolescents estan lleugerament o totalment d’acord amb l’afirmació: “Quan una dona és agredida per la seva parella és que haurà fet alguna cosa per merèixer-ho.” En concret, el 19,65% dels joves va aprovar aquesta frase, una xifra que baixa fins al 8,24% en el cas de les noies. Unes xifres que la presidenta de l’ADA, Montserrat Nazzaro, va considerar “alarmants”, alhora que va emfasitzar que la “violència és una xacra”.

En aquest sentit, Helena Mas, la psicòloga que va ajudar a realitzar l’estudi, va manifestar ahir que pel que fa a la violència de gènere “encara hi ha visions molt distorsionades” entre els adolescents, com ara que un 16,7% de les noies i prop del 21,4% dels joves creuen que si una dona és maltractada per la seva parella i no la deixa és perquè hi està d’acord. A més, un 21,5% dels nois pensa que no passa res si la seva parella l’insulta o el ridiculitza, una xifra que baixa fins al 7,4% en el cas de les noies. D’altra banda, prop del 21,6% de les alumnes i gairebé el 30% dels alumnes opinen que la violència que es produeix a casa és un assumpte de família i no ha de sortir d’allà.

Raons multicausals

Helena Mas va indicar que aquesta percepció sobre la violència de gènere dels joves no té lloc per un únic motiu, sinó per diverses raons. “És un problema multicausal, hi ha moltes coses al darrere, com ara els estereotips de gènere, la creença d’aquest amor romàntic i fusionat, però també hi ha coses socials, culturals o de models”, va relatar Mas.

Pel que fa a la concepció de l’amor romàntic i els estereotips, Mas va posar com a exemple la idea que l’home ha de protegir la dona, una concepció que defensen el 60,67% dels nois i més del 45% de les noies. A més, la psicòloga va relatar que la concepció de l’amor romàntic és la idea que t’has de fusionar amb la teva parella. Això comporta que prop del 26% dels nois veuen normal que un dels dos digui a l’altre com ha de vestir o que el 23,54% dels nois pensi que és habitual que un s’enfadi si la parella no fa el que vol.

Les dades de l’estudi, segons Mas, són similars a les de països veïns. “Si alguna persona pensava que la violència de gènere s’estava diluint, era cosa de la gent gran i de la manera que havia estat criada, això ho tira per terra, perquè aquests són nens”, va alertar Nazzaro. A més, va ressaltar que des del “punt de vista de la dona” els preocupen molt aquestes xifres i els estereotips. “Després del que s’ha lluitat, ens fa la sensació que la situació està estancada o ha retrocedit”, va posar en relleu. L’ADA fa dos anys que realitza l’estudi i Nazzaro va dir que ara és el moment que el Govern l’utilitzi per fer polítiques d’igualtat. En la presentació de l’enquesta, ahir hi havia Mireia Porras, cap d’àrea de Política d’Igualtat del Govern.

Pla a les escoles

Porras va exposar que ja han mantingut una reunió amb l’ADA, alhora que també va dir que les “xifres són alarmants”. En aquest sentit, va informar que des del ministeri d’Afers Socials s’ha decidit “fer un pla d’acció potent a les escoles”, que té com a eixos la formació i la prevenció d’aquestes situacions. Per Porras, un dels problemes és que la igualtat entre persones de diferents sexes “és un discurs que encara no s’ha interioritzat” i, per això, “s’ha de parlar molt” sobre aquestes qüestions per “canviar la societat”.

Marc de l’enquesta

Mas va explicar que aquesta enquesta es va elaborar en el marc d’unes xerrades que es van realitzar en les escoles dels tres sistemes educatius sobre bullying, ciberassetjament i violència de gènere. En concret, aquestes xer­rades es van realitzar durant el curs 2015-2016 a 936 alumnes, dels quals 473 eren noies i 463, nois. Al final de l’activitat, la psicòloga va passar l’enquesta amb vint preguntes als alumnes.

ELS FETS

-El sexisme està present a la societat, segons van defensar més del 60% dels joves preguntats en el marc de l’enquesta.

-Discriminació per sexe és el que han viscut prop d’un 25,6% de les joves d’entre 14 i 16 anys, un problema que afecta el 6,26% dels nois de la mateixa edat. Això implica que hi hagi una diferència de 19,32 punts entre els dos sexes pel que fa a qüestió de discriminació.

-Estereotips com que els homes durs són més atractius calen entre el 25% dels joves, mentre que amb altres com que els homes no ploren hi estan d’acord el 14,7% dels joves.

-Els rols clàssics no els defensen els adolescents, ja que només un 7,5% dels nois i un 4,6% de les noies pensen que l’home és el que ha de mantenir econòmicament la família i les dones s’han de quedar a casa cuidant els nens.

-Els joves no estan d’acord que les seves parelles els revisin el telèfon mòbil, els SMS o els WhatsApp. En concret, el 83,65% dels adolescents s’oposen a aquest control.

-La gelosia no és una mostra d’amor per al 62,36% de les joves i per al 67,38% dels nois, que es van mostrar en contra de la idea que si la parella no és gelosa vol dir que no l’estima.

tracking