Un detingut i 250.000 euros bloquejats en l'operació conjuntacontra la pirateria

L’operació és fruit d’una denúncia de la societat d’autors i l’ens de lluita contra la pirateria gal·les

Detingut un home vinculat a una web de descàrregues il·legals francesa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’operació conjunta de la policia i la gendarmeria francesa, batejada com a Gervais, s’ha saldat amb les detencions dels administradors de la web de descàrregues il·legals Zone Telechargement, practicades en “ambdós territoris”, tal com assenyalava el comunicat de premsa de la policia. Segons fonts properes a la investigació, a Escaldes-Engordany s’ha produït l’arrest d’un resident involucrat en la càrrega de continguts a la plataforma, que té allotjat el servidor a França, on era un dels llocs web de continguts per baixar-se de franc i de manera il·legal més populars. El segon líder del grup, responsable de les finances de l'organització i també resident al Principat, ha estat detingut en territori francès.

Tot i no tenir els servidors informàtics a Andorra, l'organització es coordinava tècnicament des del Principat i, de la mateixa manera, el benefici econòmic era dipositat a Andorra. En aquest sentit, l'operació ha permès bloquejar uns 250.000 euros en diversos comptes bancaris del país. També ha quedat comissat nombrós material informàtic, així com tres vehicles -dos d'ells de luxe- i uns 10.000 euros en efectiu.

Zone Telechargement està considerat, segons la policia, un dels llocs de descàrrega directa “més importants del món”: tenia 140 milions de pàgines que registraven 3,7 milions de visitants per mes i 11.000 descàrregues il·legals de continguts per dia. S’hi allotjaven des de continguts audiovisuals, com pel·lícules, fins a música o jocs. Tanmateix, segons càlculs efectuats per la gendarmeria –que va anunciar el tancament del lloc web a través d’un tuit–, el perjudici econòmic causat ascendiria als 75 milions d’euros.

L’origen de l’operatiu és la denúncia cursada per l’Associació de Lluita Contra la Pirateria Audiovisual francesa (ALPA) i la Societat d’Autors, Compositors i Editors de música francesa (Sacem). França hauria enviat una comissió rogatòria al Principat atesos els indicis que algun dels responsables d’administrar la plataforma actuava des del Principat. Segons les fonts consultades, per ordre de la Batllia la policia va efectuar escorcolls domiciliaris en urbanitzacions de luxe d'Escaldes-Engordany que s’haurien saldat amb la detenció d’un resident. Tanmateix, la policia va posar de manifest que les investigacions segueixen en curs i que no estan descartats nous arrestos.

La notícia va tenir una àmplia difusió entre els mitjans de comunicació gals, que la qualificaven de referència de la pirateria del país. Tanmateix, indicaven, el grup contra la cibercriminalitat de la gendarmeria ja hauria tancat un altre web prèvia denúncia de la Sacem.

tracking