Societat

Denúncia a la policia d'un cas de 'bullying' al María Moliner

Els pares d’una alumna de 13 anys afirmen que la noia ha estat víctima d’insults i que va patir una agressió física per part d’una companya

Denúncia a la policia d'un cas de 'bullying' al María MolinerXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pares d’una alumna de l’institut María Moliner de la Margineda han denunciat a la policia un cas d’assetjament escolar al centre. Segons va explicar la mare de la menor afectada la situació fa dos anys que s’arrossega, si bé va ser al setembre quan la problemàtica va derivar en una agressió física que va ser la que els va portar a denunciar el cas. Tal com va explicar la noia en la declaració que va fer a principi de mes davant de la policia i a la qual ha tingut accés el Diari, poques setmanes després de la seva arribada al país, ara fa dos anys, va començar a rebre insults per part d’una companya. Una situació que es va repetir durant el curs següent, si bé admet que a mitjan curs van esdevenir amigues i la problemàtica es va aturar.

La mare admet, però, que la relació era de control total. “La meva filla havia de fer tot el que l’altra li deia”, fins al punt d’arribar a fer bretolades. Això va fer que la família intercedís per fer-li veure que l’amistat no podia continuar i perquè deixessin de tenir contacte. Asseguren que la decisió va derivar, novament, en un episodi d’insults que es va veure agreujat en sumar-s’hi una altra compa­nya. La mare afirma que els fets es van posar en coneixement de l’institut i que els van dir que s’actuaria i es controlaria la situació.

Agressió

A l’inici d’aquest curs la problemàtica no va millorar i, de fet, el 19 de setembre a la sortida de classe la víctima va tornar a patir insults, fet que va propiciar que intentés encarar-se amb les alumnes que li faltaven al respecte. Això va comportar que la noia que l’havia insultat des del primer dia li propinés dos cops de puny al nas i un cop de peu al turmell. La víctima va haver de ser atesa a l’hospital i els pares van decidir fer una denúncia.

Seguidament van tornar a informar el centre dels fets, “però com que l’agressió va ser a la parada de l’autobús i no dins del recinte de l’institut ens van dir que no podien actuar”, exposa la mare, que hi afegeix que després de la denúncia les companyes van agreujar l’assetjament. De fet, la noia va declarar que el 24 d’octubre li havien trencat la taquilla, uns desperfectes que l’endemà van ser més importants. “Vam tornar a parlar amb el director i ens va assegurar que havia estat un fet puntual”, manifesta. Davant de la intranquil·litat per la situació, els pares es van posar en contacte “amb la policia de menors i ens van dir que no tenien constància de res. No s’havia aplicat el protocol d’assetjament”. La família es mostra convençuda que va ser la seva alerta la que va provocar que finalment la policia es posés en contacte amb l’institut per saber què havia passat i així el centre decidís obrir un expedient sobre el possible cas d’assetjament escolar. Una investigació que no es va dur a terme fins a la darrera setmana d’octubre i que es va tancar el 10 de novembre passat.

El darrer episodi que relata la víctima en la seva declaració es va produir justament el 28 d’octubre. Assegura que va tornar a rebre insults i que es va posar tan nerviosa que va acabar propinant un cop de puny a la paret que li va produir lesions a la mà. “Després d’això la policia va cridar a declarar les tres companyes que la insultaven i dues han parat. Però n’hi ha una que continua”, detalla la mare.

Informe

Finalment, la família també ha pogut tenir accés a les conclusions de l’expedient que es va obrir a l’institut per investigar el cas. Allà s’admet que la noia és víctima “d’assetjament escolar per part d’un grup d’alumnes del centre”, si bé no el tipifiquen com a “habitual”, ja que asseguren que la víctima havia estat amiga d’alguns dels assetjadors i que “a vegades s’apropa a les classes a les que van”. Un fet, aquest darrer, que la família nega apuntant que la seva filla el que fa en tot moment és evitar-los.

La mare indica que ara el cas es troba en mans del batlle de menors i estan en espera de com es desenvolupa el procés. Amb tot, lamenten que el centre tardés tant a obrir l’expedient i que no informés la policia ni el ministeri d’Educació dels fets. “És molt dolorós passar per això”, remarca la mare, que hi afegeix, però, que “malgrat que no és una situació agradable han de sortir a la llum. Avui és la meva filla, però demà pot ser qualsevol altra”.

La menor afectada segueix anant a classe, si bé “hi ha faltat alguns dies perquè ho està passant malament”. Amb tot, actualment sí que des del centre se li fa un seguiment i es manté contacte amb la família. De moment no es plantegen canviar-la d’institut i esperaran a saber com es resol el procés judicial.

tracking