Relacions exteriors

Madrid dóna suport a Andorra i trasllada la queixa a Catalunya

El govern espanyol apel·la als acords en matèria de transparència per afirmar que “Espanya no considera Andorra un paradís fiscal”

Madrid dóna suport a Andorra i trasllada la queixa a CatalunyaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol s’ha pronunciat respecte a les polèmiques resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya. Madrid apel·la als acords i compromisos adquirits en matèria de transparència fiscal per refermar que el Principat no està a la llista negra i trasllada la queixa d’Andorra a la Generalitat. Segons van explicar fonts diplomàtiques del ministeri d’Afers Exteriors de l’estat veí del sud al Diari, “Espanya no considera el Principat d’Andorra un paradís fiscal als efectes tant interns com internacionals que siguin procedents”.

Per sostenir aquesta afirmació, l’executiu espanyol recorda “els acords subscrits amb Andorra els anys 2010 i 2015”. En concret, es refereix a l’acord d’intercanvi d’informació fiscal que van signar a Madrid el 14 de gener del 2010 el llavors cap de Govern, Jaume Bartumeu, i la vicepresidenta segona i ministra d’Economia i Hisenda espanyola de l’època, Elena Salgado. El text, que prèviament s’havia rubricat amb França i Portugal, recollia que Andorra abandonava la llista de jurisdiccions no-cooperants de l’Estat espanyol, un salt que va posar les bases per negociar un conveni per evitar la doble imposició (CDI) en matèria d’impostos sobre la renda i per prevenir l’evasió fiscal. Un acord que van signar el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el seu homòleg espanyol, Cristóbal Montoro, a Ordino el 8 de gener del 2015 i que és el segon pas que exposa Espanya per mostrar el suport al passos endegats pel Govern en matèria de transparència. A més de tot això, destaca que també “té en compte” els pactes que Andorra ha tancat a escala internacional i que culminaran l’any vinent amb l’intercanvi automàtic d’informació en l’àmbit de l’OCDE i de la Unió Europea a partir del 2018 amb les dades del 2017.

Toc d’atenció a la Generalitat

El govern espanyol va rebre ahir la nota verbal enviada pel Govern on lamenta el contingut de les resolucions adduint que “no cor­responen a la realitat del Principat respecte als compromisos adquirits amb la comunitat internacional en pro de la transparència i la cooperació en matèria fiscal”. Segons van informar fonts diplomàtiques, l’executiu de l’Estat veí del sud va rebre la notificació a través de l’ambaixada d’Espa-nya a Andorra i de l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytán. A més, van assenyalar que el govern espanyol ja ha actuat respecte de les resolucions catalanes “traslladant la queixa de forma oficial a la Generalitat perquè al seu torn la traslladi al Parlament de Catalunya” i valori si s’escau rectificar. De la seva banda, fonts del departament d’Afers Exteriors de la Generalitat van assegurar ahir no tenir encara constància de la nota.

La queixa diplomàtica enviada al govern espanyol arriba després dels contactes mantinguts amb l’executiu català. Tant el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, com el cap de Govern, Toni Martí, van conversar la setmana passada telefònicament amb el conseller d’Exteriors i el president català, Raül Romeva i Carles Puigdemont, per tal de lamentar els fets. Tanmateix, van descartar demanar a Catalunya que faci marxa enrere. “És el Parlament qui ha de decidir si vol rectificar. A nosaltres no ens pertoca sol·licitar res”, va declarar el ministre.

ELS GRUPS SEGUEIXEN TREBALLANT EN LA MOCIÓ DE REBUIG

Les resolucions impulsades per la CUP i aprovades per la cambra catalana han aixecat polseguera al país. A banda de les reaccions diplomàtiques que s’han produït entre Andorra i Espanya i les converses telefòniques de Martí i Saboya amb Puigdemont i Romeva, a nivell parlamentari s’està treballant en una moció de rebuig a les resolucions. Un text en el qual s’expliquen els passos que ha fet el país per avançar cap a la cooperació i transparència fiscal i els diferents acords signats els darrers anys. Els diferents grups parlamentaris, però, encara estan discutint la moció, que tardaria unes setmanes a tramitar-se. SDP ja es va desmarcar de la moció en considerar que no cal respondre “amb un contraatac”, sinó diplomàticament, mentre que el PS també té reserves a text. Liberals d’Andorra (Ld’A), en canvi, s’hi podria sumar.

Fonts demòcrates van detallar ahir que el text està redactat i subjecte i obert a canvis que puguin fer els grups parlamentaris, en aquest cas de Ld’A, que actualment n’està estudiant el contingut abans de decidir si la signa o no.

Tot i que es treballarà per incorporar suggeriments i arribar a acords, les fonts consultades van confirmar que si cap dels altres grups vol subscriure el document, la moció es presentarà igualment des del grup parlamentari de DA.

tracking