meteorologia

S'activa la fase de prealerta per pluges intenses

S'activa la fase de prealerta per pluges intensesANA / D. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha activat aquest al matí la fase de prealerta al país per pluges intenses, ateses les previsions del servei de meteorologia del mateix Govern i de Météo France, que indiquen quantitats de precipitació abundants a partir d'aquest dimecres al migdia i fins la matinada de demà dijous.

Segons el cap d'emergències del departament de Protecció Civil, Cristian Pons, hi ha previstes precipitacions de fins a 60 litres al centre del país (Roc de Sant Pere), amb la qual cosa s'haurien acumulat des de dilluns fins a 150 litres, i en d'altres zones podrien arribar a caure al voltant de 50 litres i s'arribaria asl 130 d'acumulats des de dilluns.Les precipitacions seran més febles al sud del país, ja que a l'estació de la Borda Vidal es preveu que durant tot l'episodi s'acumulin 80 litres per metre quadrat.

Pons també ha alertat del fort vent en alçada que pot superar els 100 quilòmetres per hora, mentre que a la resta del país seria de 50 a 60 km/h. Quant a la cota de neu, ara es troba cap als 2.200 metres, tot i que anirà baixant fins als 1.700 a la matinada.

Pons indica que la zona sud del país es troba en un nivell moderat de perill, mentre que la zona nord es troba en perill important, sobretot pel fort vent que es preveu.

Segons el cap d’emergències del departament de Protecció Civil no es té constància de cap desbordament de rius i torrents, i que amb l'activació de la prealerta des dels comuns s'ha iniciat la vigilància en les zones de més risc. En concret, els punts de més perill d'inundabilitat són la zona de Santa Coloma i en un punt concret de Canillo. Al llarg de la jornada es farà un seguiment de la situacióper si la prealerta s’hagués de passar a alerta.

El Govern ha donat un seguit de consells d'autoprotecció com ara la recomanació de prendre precaucions si es viu en una zona que pateix inundacions habituals, la prudència i informació davant possibles desplaçaments per carretera i el respecte de les possibles desviacions establertes, i l'allunyament de rius, rieres i ponts.

tracking